Mayat bayi ditemukan di bawah jambatan

in Semasa by


SANDAKAN – Mayat seorang bayi lelaki ditemukan dalam sebuah kotak yang diletakkan di bawah Jambatan 4 Kampung Air Jalan Pelabuhan dekat sini, hari ini.


Ketua Polis Daerah Sandakan ACP Mohd Azhar Hamin berkata mayat bayi baharu lahir ditemukan oleh orang awam pada jam 8.45 pagi.


Katanya setelah dimaklumkan tentang penemuan mayat bayi itu, sepasukan.anggota polis telah bergegas ke tempat kejadian yang merupakan kawasan perumahan  atas air dan mendapati mayat bayi itu masih bertali  pusat, dengan keadaan badan yang sempurna tanpa kesan luka.


 Beliau berkata mayat bayi itu kemudian dibawa ke Hospital Duchess of Kent, di sini.


Mohd Azhar berkata laporan awal pihak hospital menunjukkan mayat bayi itu seberat 318 gram  dianggarkan berumur lebih kurang enam bulan dan baharu saja dilahirkan.


Katanya terdapat beberapa kesan lebam pada belakang badan, punggung dan kaki pada mayat bayi itu kemungkinan disebabkan proses kelahiran.


Menurutnya hasil bedah siasat juga mendapati tiada menunjukkan sebarang kecederaan dalaman dan bayi dipercayai meninggal dunia semasa dilahirkan.


Beliau meminta orang ramai terutamanya klinik-klinik swasta atau bidan kampung yang mempunyai maklumat tentang sebarang kelahiran dalam tempoh terdekat untuk tampil bagi membantu siasatan polis.


Katanya kes disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan. – Bernama


Source: SH Semasa

[featured-video-plus]