80 syarikat dibenar kendali umrah setakat ini

in Nasional by


SHAH ALAM – Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan telah melancarkan Lesen Khas Umrah (LKU) secara rasmi pada berkuatkuasa 3 Oktober lalu ke atas semua agensi pelancongan yang menjual dan mengendalikan pakej Umrah/Ziarah pada 1 Oktober 2017.


Pihak kementerian menerusi satu kenyataan berkata, mereka telah memberi kelonggaran dan memproses kelulusan segera ke atas semua syarikat agensi pelancongan yang telah mengemukakan permohonan masing-masing sejak LKU dibuka pada 20 September 2017 lalu.


“Sehingga 27 September 2017, sebanyak 80 syarikat telah mengemukakan permohonan di mana hanya 25 syarikat sahaja yang telah memenuhi syarat-syarat dan dokumen yang lengkap.


“Antara syarat utama yang dipertimbangkan adalah Perjanjian Muasassah atau Perjanjian Kerjasama dengan Syarikat Berstatus Muasassah yang lengkap di samping syarat-syarat lain serta dokumen-dokumen sokongan yang diperlukan,” katanya.


Menurutnya lagi, permohonan lain yang tidak dapat diproses adalah disebabkan pelbagai syarat yang tidak dipenuhi mahupun dokumentasi yang tidak lengkap seperti Perjanjian Muasassah yang telah tamat tempoh atau tiada surat KPK, ketiadaan bukti Ahli Lembaga Pengarah atau Pemegang Saham adalah warganegara dan beragama Islam dan lain-lain dokumen berkaitan.


Jelasnya, sekiranya syarikat-syarikat juga perlu bebas daripada siasatan dan kompaun disebabkan pelanggaran Akta Industri Pelancongan 1992, kes-kes penipuan dan jenayah komersial di bawah PDRM, dan pembatalan salah satu lesen Inbound, Outbound atau Ticketing (IOT), mahupun kesemuanya.


“Bagaimanapun, kementerian sentiasa prihatin dan terus memproses permohonan-permohonan yang diterima dari semasa ke semasa setelah syarikat-syarikat tersebut mengemukakan dokumen-dokumen yang lengkap.


“Sehingga 6 Oktober 2017, jumlah keseluruhan syarikat yang memohon adalah sebanyak 132 syarikat, dengan kelulusan LKU setakat 6 Oktober 2017 berjumlah 58 syarikat,” ujarnya.


Keputusan kelulusan Lesen Khas Umrah ini dimaklumkan secara rasmi melalui Laman Web Rasmi di www.motac.gov.my di samping pemakluman melalui surat rasmi kepada semua syarikat yang berjaya dari semasa ke semasa.


Semakan status terkini syarikat-syarikat yang dilesenkan bagi aktiviti Umrah juga boleh dibuat melalui laman sesawang yang sama.  


Dalam masa sama, pihaknya turut menyeru kepada orang ramai agar tidak panik mahupun tergesa-gesa membuat sebarang tindakan pembatalan pakej Umrah yang telah dibeli memandangkan proses kelulusan lesen oleh pihak kementerian masih dan sedang dijalankan ke atas baki 74 syarikat yang sedang dipertimbangkan oleh kementerian.


“Piagam pelanggan pemprosesan Lesen Khas Umrah ini adalah dalam tempoh 20 hari bekerja setelah dokumen lengkap diterima, manakala pengecualian fi proses dan fi lesen turut diberikan kepada semua syarikat yang layak memohon sehingga 31 Disember 2017 ini.


“Pada masa yang sama, Kementerian akan terus membuat sebaran maklumat berkaitan pelaksanaan Lesen Khas Umrah melalui sesi-sesi Road Show, Townhall dan Keterlibatan Pengurusan Tertinggi Kementerian bersama penggiat industri Umrah di bawah Pelan Tindakan Pelaksanaan LKU secara berkala,” katanya lagi.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]