Umno perlu saring akidah calon

in Politik by


SHAH ALAM – Veteran Umno mendesak pucuk pimpinan parti menyaring pegangan akidah calon-calon beragama Islam yang akan bertanding pilihan raya.


Setiausaha Veteran Umno, Datuk Mustapha Yaakub berkata, saringan itu perlu bagi memastikan calon berkenaan benar-benar berpegang kepada akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah.


“Calon yang tidak berpegang dengan Sunnah Wal Jamaah khususnya berfahaman Wahabi dan Syiah tidak diberi peluang bertanding atas tiket BN.


“Ia juga bagi memastikan kumpulan berkenaan tidak menggunakan pengaruh politik untuk mengembang dan menyebarkan fahaman wahabi, syiah atau apa juga fahaman yang bertentangan dengan ajaran Sunnah Wal Jamaah,” katanya dalam satu kenyataan semalam.


Beliau berkata demikian mengulas mengenai tindakan pucuk pimpinan Umno-BN yang bersedia menyaring bakal calon-calon BN dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).


Mustapha berkata, kesucian agama Islam perlu dipelihara agar umat Islam tidak terpengaruh dengan fahaman bertentangan.


Dalam pada itu, Mustapha juga mahu saringan membabitkan SPRM perlu dibuat ke atas semua calon sama ada yang baharu atau lama.


“Ia bagi memastikan mereka bersih daripada sebarang rekod rasuah yang boleh menjejaskan kredibiliti sebagai calon BN,” katanya.


Source: SH Politik

[featured-video-plus]