Baja organik jimat kos petani

in Edisi by


JELI – Penggunaan baja organik dalam projek-projek penanaman bukan suatu yang baharu, sebaliknya sudah lama diperkenalkan.


Ia bukan sahaja dapat memelihara alam sekitar, malah baja dihasilkan daripada bahan semula jadi ini diyakini lebih selamat kerana bebas dari bahan-bahan kimia merbahaya.


Menyedari hakikat itu, Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Lanas Jedok mengambil inisiatif untuk membantu golongan petani di kawasan berkenaan menghasilkan sendiri baja organik bagi memenuhi keperluan tanaman mereka.


Pengerusi Jemaah Pengarah PPK Lanas Jedok, Zulkifli Yunus berkata, melalui Kursus Pembuatan Makanan Organik (Bokashi) untuk ternakan dan baja organik menggunakan Effective Microorganisma (EM), pihaknya cuba mendedahkan peserta terlibat tentang proses penghasilan baja organik berkenaan yang bergantung sepenuhnya kepada bahan buangan.


“Melalui kursus ini, peserta didedahkan dengan proses penghasilan baja organik menggunakan sekam padi, nasi, buah-buahan buruk dan manisan lembu yang diperam selama tiga hari.


“Proses yang sangat ringkas dan hanya memerlukan bahan-bahan di sekeliling kita sahaja,” katanya ketika mengulas mengenai kursus yang dihadiri ketua-ketua unit peladang dan wakil mereka, baru- baru ini.


Menurutnya, kursus berkenaan bukan sahaja membolehkan peserta menghasilkan baja untuk kegunaan sendiri malah boleh dikomersialkan untuk pasaran semasa sekali gus menjana pendapatan sampingan.


“Bokashi ini mempunyai kelebihan untuk meneutralkan struktur tanah, kalau dulu kita guna kapur untuk neutralkan tanah, tapi baja organik dihasilkan ini mampu bertindak dua dalam satu,” katanya.


Sementara itu, Pengurus Besar PPK Lanas Jedok, Mohd Harmie Nipa berkata, berdasarkan pengalaman dan kajian, baja organik dihasilkan ini terbukti berkesan dan potensinya cukup besar apabila mampu memberikan hasil lebih kurang sama dengan baja kimia, malah dalam waktu tertentu ia lebih baik.


Menurutnya, penggunaan bahan semula jadi merupakan inisiatif jabatan itu bagi membantu petani mengurangkan kos input pertanian mereka.


“Peserta kursus kali ini lebih bertuah apabila mendapat tunjuk ajar dan bimbingan secara langsung daripada Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang Negeri Kelantan, Md Zahari Abdullah yang juga antara salah seorang individu yang menghasilkan dan menggunakan sendiri baja berkenaan,” katanya.


Katanya, berdasarkan pengalaman Md Zahari, hasil dikeluarkan tanaman kelapa sawitnya meningkat satu kali ganda berbanding sebelumnya.


Source: SH Edisi Kelantan

[featured-video-plus]