Nafi pembeli rumah hadapi masalah dapatkan pinjaman

in Nasional by


KUALA LUMPUR-Persatuan Bank-Bank Malaysia (ABM) menafikan sekeras-kerasnya dakwaan pembeli rumah menghadapi masalah mendapatkan pinjaman sebagaimana dilaporkan sebuah akhbar harian tempatan baru-baru ini.


Dalam satu kenyataan hari ini, ABM berkata, laporan itu yang bertajuk ‘Lebih banyak pemaju membantu pembeli rumah dengan bayaran pendahuluan’ pada 20 September 2017, turut mendakwa tempoh untuk meluluskan pinjaman juga telah meningkat.


“Persatuan ingin menyatakan yang kenyataan yang tidak tepat akan menyebabkan kekeliruan dalam kalangan orang ramai serta mewujudkan persepsi berat sebelah mengenai isu berkaitan pinjaman perumahan secara umumnya.


“Bank sentiasa memberi sokongan dalam memberi pinjaman perumahan kepada peminjam yang layak. Keseluruhan kadar kelulusan pinjaman perumahan kekal tinggi pada 73 peratus daripada permohonan pada suku kedua 2017. Selain itu, 72 peratus daripada peminjam terbabit ialah pembeli rumah kali pertama di bawah kategori rumah mampu milik.


“Dalam tempoh lapan bulan pertama 2017, bank komersial meluluskan lebih RM42.2 bilion dan mengeluarkan kira-kira RM39.5 bilion pinjaman bagi pembelian hartanah perumahan. Oleh itu, pembiayaan masih boleh didapati oleh peminjam berkelayakan,” katanya.


ABM berkata, anggota persatuan secara purata mengambil antara dua hingga sembilan hari bekerja untuk memproses permohonan pinjaman perumahan dengan dokumen lengkap yang diserahkan pemohon, yang juga terpakai untuk kes rayuan.


“Pemohon yang tidak menyerahkan dokumen lengkap akan menyebabkan kelewatan dalam proses kelulusan. Bagi pemohon yang tidak berjaya, mereka secara umumnya akan dimaklumkan mengenai status permohonan mereka dalam tempoh satu hingga dua hari bekerja.


“Oleh itu, 60 hingga 90 hari yang diambil untuk kelulusan pinjaman sebagaimana yang dinyatakan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia tidak mencerminkan proses kelulusan pinjaman perumahan yang cepat oleh bank,” katanya.-Bernama


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]