TMJ mahu jumpa 'budak topi merah'

in Sukan by


PRESIDEN Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mempelawa individu bertopi merah yang ada kaitan dengan Ultras Malaya bersemuka dengannya, lapor MOHD FIRDAUS YON.


Tunku Ismail berkata, pertemuan itu sebagai medium terbaik buat individu terbabit serta kumpulan itu mengemukakan sebarang ketidakpuasan hati terhadap prestasi skuad kebangsaan serta pentadbiran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).


“Budak pakai topi merah tu, aku nak jumpa dia. Ni mesti tak dapat duit tambang pergi Hong Kong. Itu yang dia bangsatkan FAM. Cuba kalau dia dapat duit tambang, dia bangsatkan ke tidak?


“Kalau handal sangat, kita patut berjumpa. Kita boleh berjumpalah, kita boleh bercakap (berbincang). Kita manusia, bukan binatang nak makan antara satu sama lain.


“Jadi saya punya nasihat kepada mereka (Ultras Malaya), teruskan nyanyi lagu tu. Tiada masalah. Apabila anjing menyalak bukit, bukit tak akan runtuh,” katanya ketika menjawab soalan ahli panel dalam sesi soal jawab di JDT Cafe, malam kelmarin.


Kenyataan Tunku Ismail sebagai respons terhadap chant Ultras Malaya menyindir FAM di Stadium Hong Kong sewaktu perlawanan Kelayakan Piala Asia 2019 menyaksikan pertembungan skuad kebangsaan dengan Hong Kong.


Lebih malang, kapten Harimau Malaya, Safiq Rahim turut dilayangkan kad merah kerana mengasari pemin tuan rumah di babak pertama.


Mengulas lanjut insiden kad merah itu, Tunku Ismail enggan menyalahkan pemain terbabit sebaliknya berkata kesalahan terletak di bahu semua pemain.


“Dan jika esok Vingada dipecat, anda tetap mempunyai masalah  sama,” katanya.


Source: SH Sukan

[featured-video-plus]