Operasi cari, selamat mangsa tanah runtuh diteruskan

in Semasa by


GEORGETOWN – Operasi mencari dan menyelamat mangsa kejadian tanah runtuh di tapak pembinaan projek perumahan mampu milik di Lengkok Lembah Permai, Tanjung Bungah di sini disambung semula pukul 8 pagi ini.


Setakat ini enam mayat telah dijumpai manakala lapan orang lagi masih terperangkap.


Operasi yang bermula pukul 9.10 pagi semalam berakhir kira-kira 8 malam tadi dengan penemuan mangsa terakhir pada pukul 1.10 tengah hari.


Jurucakap Pusat Gerakan dan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pulau Pinang berkata walaupun operasi ditangguhkan pada pukul 8 malam tadi, namun pasukan bomba dan penyelamat termasuk pasukan khas Bomba Storm, Smart dan Unit K9 meneruskan operasi disebabkan pencahayaan dan peralatan yang mencukupi.


“Operasi tetap diteruskan sehingga mayat yang terakhir ditemukan,” katanya.


Mayat keempat dan kelima merupakan warga Indonesia dikenali sebagai Hosrin dan Erwin masing-masing ditemui pada jam 11.31 malam dan 2.45 pagi.


Mayat keenam ditemukan pada 3.59 pagi. Bagaimanapun identiti mangsa masih belum dikenal pasti.


Terdahulu, dua mayat warga Bangladesh, Hussin dan Yunus masing-masing ditemui pada pukul 9.55 pagi dan 10.45 pagi semalam manakala mayat Elyas warga Myanmar ditemui pada 1.10 tengah hari.


Kejadian tanah runtuh itu dilapor pada jam 8.57 pagi melibatkan 14 mangsa dipercayai tertimbus di bawah runtuhan itu. – Bernama


Source: SH Semasa

[featured-video-plus]