Impian gadis api misteri

in Edisi by


KOTA BHARU – Gadis ‘api misteri’, Wan Nur Fatihah Wan Hanafi, 19, melahirkan rasa syukur di atas bantuan pelbagai pihak dalam usaha memulihkan semangat dirinya dan keluarga daripada terus-terusan menjadi mangsa cemuhan masyarakat.


“Setakat ini saya rasa lebih baik dan Alhamdulillah, bantuan dari pelbagai pihak telah meredakan gangguan yang berlaku dalam keluarga saya.


“Terima kasih kepada pihak yang membantu dan saya mengharapkan dapat membina kehidupan baru yang lebih baik dan setakat ini, kami tinggal di kediaman sementara yang dibuat untuk keluarga kami hasil bantuan orang ramai dan penduduk kampung,” katanya.


Wan Nur Fatihah ditemui selepas Pengasas Pusat Rawatan Islam Al-Qalam, Datuk Seri Baharuddin Abu mengadakan kunjungan di tapak kediaman keluarganya yang terbakar dalam  kejadian pada 19 September lalu, yang memusnahkan dua kediaman di Kampung Bunga Emas, Penambang.


Sementara itu, Baharuddin berkata, kunjungan beliau ke kediaman terbabit adalah bagi membantu keluarga berkenaan yang dipercayai mengalami gangguan itu sejak sekian lama.


Menurut Baharuddin, pihaknya terpanggil untuk melihat sendiri keadaan kediaman keluarga berkenaan yang terbakar dan menemui keluarga itu.


“Melalui pengamatan yang dibuat, mereka diganggu saka yang mungkin diwarisi keluarga berkenaan. Kita cuba membantu dan insya-ALLAH kita harap gangguan terbabit tidak berulang.


“Bagi mengelakkan gangguan makhluk halus, apa yang penting adalah melaksanakan solat lima waktu dengan sebaik-baiknya di samping solat sunat termasuk solat taubat, tahajud, istikharah dan witir.


“Kita perlu kembali kepada ajaran Islam sepenuhnya dengan amalan ayat-ayat ruqyah dan usah percaya kepada pawang dan bomoh, kerana ia hanya melemahkan rohani kita dan boleh memesongkan akidah seseorang,” katanya.


Kisah keluarga ini mendapat perhatian sejak 2010 selepas kemunculan ‘api misteri’ yang membakar barangan dalam kediaman keluarga itu dan menyebabkan keluarga itu hidup dalam keadaan resah dan ketakutan.


Pelbagai ikhtiar dan cara telah dilakukan untuk mengatasi gangguan itu termasuk perawatan Islam di samping solat hajat bagi memulihkan semangat keluarga berkenaan.


Nasib keluarga ini turut mendapat perhatian banyak pihak, antaranya pernah menerima kunjungan bekas Menteri Besar, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.


Source: SH Edisi Kelantan

[featured-video-plus]