Kerajaan diminta tambah dana penyelidikan, inovasi

in Nasional by


JELI- Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) berharap kerajaan sedia mempertimbang penambahan dana melalui Bajet 2018 yang dijangka dibentangkan di Parlimen Jumaat ini bagi membolehkan lebih banyak penyelidikan dan projek inovasi dijalankan.


Timbalan Ketua Setiausaha Pembangunannya,  Datuk Nik Ali Mat Yunus berkata, ia penting bagi membolehkan aktiviti penyelidikan, inovasi dan kreativiti di institusi pengajian tinggi awam dapat dibudayakan.


“Ini kerana ia mampu memberi impak yang tinggi kepada pembangunan sosio ekonomi dan masyarakat. Penyelidikan perlukan dana, ia berkait rapat dengan peningkatan nilai tambah, produk, proses inovasi, cepat, ditambah pula dengan Revolusi 4.0. Semua ini adalah gelombang yang berlaku dalam dunia hari ini.


“Saya percaya melalui penyelidikan dan inovasi yang dipacu oleh industri 4.0 dapat membantu dalam meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan Minggu Penyelidikan dan Inovasi UMK 2017 serta Karnival Stem anjuran bersama Majlis Profesor Negara (MPN) Chapter UMK- Jabatan Pendidikan Negeri- Stem Movement Negeri Kelantan di sini, hari ini.


Hadir sama, Naib Canselir UMK, Profesor Datuk Dr Mortaza Mohamed; Ahli Lembaga Pengarah UMK, Zulkifli Mohd Zan dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMK, Profesor Datuk Dr Ibrahim Che Omar.


Nik Ali berkata, beliau menyambut baik usaha UMK menganjurkan Minggu Penyelidikan dan Inovasi yang disifatkan sebagai inisiatif institusi pengajian tinggi itu dalam membudayakan penyelidikan dan inovasi di negara ini.


“Ia selari dengan matlamat negara yang sedang menuju ke arah ekonomi berinovasi sebagai pemacu kepada negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2020,” katanya.


Menurutnya, aspek penyelidikan dan inovasi yang boleh diaplikasi dan dikomersialkan adalah satu-satunya inisiatif dilakukan semua universiti termasuk UMK walaupun baru meniti usia 10 tahun.


“Walaupun masih baru, tetapi kita perlu berbangga dengan inisiatif dilakukan UMK dalam bidang penyelidikan dan inovasi yang selari dengan plan pembangunan pendidikan tinggi iaitu gabungan antara ahli akademi, kerajaan, komuniti serta industri bertujuan untuk memacu pertumbuhan ekonomi negara demi kesejahteraan rakyat,” katanya.

 


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]