Ali Hamsa perlu siasat Dzulkifli

in Semasa by


KUALA LUMPUR – Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Ali Hamsa digesa tampil menyiasat dakwaan skandal membabitkan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Tan Sri Dzulkifli Ahmad berdasarkan Perintah Am Perkhidmatan Awam.


Datuk Johari Abdul (PKR-Sungai Petani) mempersoalkan peranan Ketua Setiausaha dalam isu berkenaan dan mengapakah tiada penglibatan beliau.


“Saya nak tanya apakah peranan Ketua Setiausaha Negara. Saya masih ingat dalam Perintah Am, ketua pesuruhjaya SPRM ini hendaklah dipanggil untuk siasatan.


“Pernah seorang ketua setiausaha, pegawai PTD (Pegawai Tadbir Diplomatik) yang dituduh ada hubungan dengan isteri orang lain, akhirnya beliau dipecat daripada kerajaan,” kata ketika mencelah soalan Gobind Singh Deo (DAP- Puchong) di Dewan Rakyat, hari ini.


Sebelum ini, Dzulkifli didakwa terlibat dalam skandal dengan seorang wanita dan video berkaitan telah tersebar di media sosial.


Gobind ketika meneruskan soalannya meminta Dzulkifli tampil menjawab tuduhan berkenaan.


“Saya nak tanya SPRM adakah benar Dzulkifli orang dalam video itu. Adakah beliau dalam tugas rasmi ke Bali pada masa itu?


“Kalau lihat video, kita dapat lihat pegawai-pegawai lain, adakah mereka juga pegawai SPRM. Adakah SPRM tahu mengenainya?” soalnya.
 


Source: SH Semasa

[featured-video-plus]