Pembangkang jangan politikkan PR1MA

in Nasional by


SHAH ALAM – Pembangkang dinasihatkan supaya tidak mempolitikkan PR1MA dan mengelirukan rakyat demi kepentingan politik masing-masing.  


Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, program PR1MA telah diwujudkan untuk kebaikan rakyat, khususnya dalam membantu golongan M40 untuk memiliki rumah dan usaha sebegini patut disokong oleh semua pihak.


“Kenyataan yang dibuat kepada media oleh Adun Datuk Keramat, Jagdeep Singh Deo, di adalah salah dan Adun tersebut sepatutnya mendapatkan fakta-fakta yang sahih sebelum membuat apa-apa kenyataan mengenai perkara itu.


“Jagdeep mengatakan BN menjanjikan sebanyak 625,000 unit rumah PR1MA sedangkan PR1MA sebenarnya hanya diberi mandat untuk membangunkan 500,000 unit rumah dalam masa lima tahun,” katanya.  


Beliau berkata, komitmen tersebut bukan bermaksud menyiapkan kesemua rumah dalam tempoh lima tahun kerana melibatkan pelbagai urusan berkaitan pemilikan tanah, kelulusan merancang dan seumpamanya sehingga menyebabkan perlaksanaan sesetengah projek memakan masa yang agak panjang sebelum dapat dimulakan.


“Jagdeep juga mengatakan kononnya PR1MA hanya menyiapkan sebanyak 1,332 unit rumah sedangkan secara keseluruhannya sebanyak 259,881 unit rumah PR1MA telah diluluskan di seluruh negara dan kini berada dalam pelbagai tahap dan proses pembinaan.


“Nilai pembangunan (GDV) bagi projek-projek tersebut mencecah RM35.4 bilion,” katanya.


 


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]