Periksa kediaman elak ancaman binatang berbisa

in Edisi Terengganu by


GONG BADAK – Penduduk yang tinggal di kawasan berisiko banjir diingatkan agar sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga dengan kehadiran haiwan berbisa yang kerap ditemui pada musim tengkujuh ini.


Sehubungan itu, pemilik rumah yang dinaiki air disaran memeriksa terlebih dahulu kediaman masing-masing agar bebas daripada haiwan yang boleh mengancam nyawa.


Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Leftenan Kolonel (PA) Che Adam A. Rahman berkata, kebanyakan haiwan berbisa seperti ular, kala jengking dan sebagainya akan dihanyutkan air banjir serta menjadikan kawasan lembap dan terlindung untuk bersembunyi.


“Biasanya kawasan lembap seperti simen, rak dapur, kabinet, bilik air dan sebagainya digemari haiwan berbisa seperti ular.


“Jadi, kita ingatkan orang ramai terutamanya mangsa-mangsa banjir yang rumahnya dinaiki air perlu membuat pemeriksaan terlebih dahulu sebelum membenarkan ahli keluarga yang lain masuk.


“Jika mendapati ada haiwan berbisa, segera hubungi pihak kami atau pasukan keselamatan lain untuk tindakan selanjutnya,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika membuat tinjauan sangkar ular di Ibu Pejabat APM Negeri Terengganu, di sini.


Sementara itu, mengikut rekod APM Kuala Terengganu/Kuala Nerus mencatatkan tangkapan ular paling tinggi iaitu sebanyak 1,565 kes sejak Januari hingga hingga September tahun ini.


Manakala Dungun kedua tertinggi iaitu 609 kes, diikuti Marang (607), Besut (425), Kemaman (356), Hulu Terengganu (328) dan Setiu daerah paling rendah merekodkan kes tangkapan ular iaitu hanya 139 kes.


Ular sawa antara tangkapan paling banyak direkodkan diikuti ular tedung, senduk dan lain-lain.


Source: SH Edisi Terengganu

[featured-video-plus]