Akta baharu ganti Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974

in Nasional by


KUANTAN – Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 akan dimansuhkan dan diganti dengan akta baharu, kata Ketua Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Datuk Dr Ahmad Kamarulnajuib Che Ibrahim.


Beliau berkata akta baharu perlu memandangkan akta sedia ada telah diguna pakai melebihi 40 tahun sedangkan masalah berkaitan alam sekitar semakin mencabar, seiring dengan perubahan waktu.


“Masalah alam sekitar semakin kompleks… ada banyak isu lain yang timbul di negara kita disebabkan perkembangan teknologi dan ekonomi. Akta sedia ada tidak cukup untuk menangani isu terkini.


“Kita kena bersedia untuk mengawal masalah pencemaran alam sekitar dengan undang-undang baharu yang lebih menyeluruh,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Latihan ‘Table Top Kawalan Tumpahan Minyak’ Peringkat Kebangsaan di sini, hari ini.


Ahmad Kamarulnajuib menambah draf undang-undang baharu itu telah dihantar ke Jabatan Peguam Negara untuk semakan sebelum ke peringkat seterusnya.


Sementara itu, dalam ucapannya Ahmad Kamaulnajuib berkata sebanyak 149 aduan pencemaran minyak di perairan Malaysia dilaporkan sejak 2009 sehingga Oktober lalu.


Katanya pencemaran akibat tumpahan minyak sukar diramal dan memerlukan kerjasama pelbagai agensi seperti Jabatan Laut Malaysia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia untuk operasi pembersihan dilakukan segera.


“Kegagalan bertindak balas dengan pantas dan selaras akan menyebabkan kerosakan yang besar kepada ekosistem dan persekitaran marin yang sudah pasti mengakibatkan kerja pembersihan menelan belanja yang lebih tinggi,” katanya.


Ahmad Kamarulnajuib menambah tumpahan minyak di laut bukan sahaja berpunca daripada kapal tetapi juga boleh berlaku di kawasan yang mengendalikan minyak dan bahan kimia serta pelabuhan.


Sehubungan itu, beliau berkata menjadi keperluan utama untuk kawasan berkenaan mempunyai Pelan Kontingensi Tahap 1  dan dilengkapi  peralatan penting serta kumpulan bertindak jika berlaku situasi tumpahan minyak.


“Saya ingin meminta Bahagian Air dan Marin JAS mengkaji pendekatan ‘Guided Self-Regulation’ (kawal selia kendiri terbimbing) untuk diterapkan kepada premis yang terlibat dalam industri minyak di laut dan operator pelabuhan.


“Ini supaya mereka perlu mempunyai polisi alam sekitar dan orang yang berwibawa untuk mengendalikan kes tumpahan minyak, sekurang-kurangnya tahap Tier 1 supaya kejadian ini dapat dikawal pada peringkat awal sebelum merebak ke kawasan lebih luas,” katanya. – Bernama

 


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]