Pakatan belum muktamad pembahagian kerusi Johor

in Politik by


MUAR – Pakatan harapan masih belum memuktamadkan pembahagian kerusi untuk PRU14 antara parti komponennya di negeri ini.


Timbalan Presiden Pakatan Harapan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Presiden Bersatu, berkata perbincangan mengenai pembahagian kerusi itu hampir selesai dan bakal dimuktamadkan dalam masa terdekat.


“Ada perkara yang belum diputuskan majlis presiden (pakatan harapan) pusat dan akan kami segerakan (muktamadkan pembahagian kerusi),” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Pakatan Harapan Negeri Johor di Pagoh di sini hari ini.


Ditanya tentang kriteria memilih parti mana untuk bertanding bagi kerusi Parlimen atau Dewan Undangan Negeri, beliau berkata kebolehan parti untuk menang kerusi terlibat diletakkan sebagai kriteria utama untuk pakatan itu.


Bagaimanapun katanya faktor calon boleh menang juga menjadi fokus utama, malah pakatan harapan akan meletakkan calon boleh menang di setiap kerusi yang akan ditandinginya pada PRU14.


“Tidak kira parti mana, kami mahu calon letak calon berkelayakan terbaik yang diterima pengundi, apapun masalah yang dihadapi itu (pembahagian kerusi dan pemilihan calon) kami selesai muafakat dalamkalangan parti,” katanya.


Beliau berkata pakatan harapan akan memberi laluan untuk calon muda pada PRU14, namun dalam masa sama menegaskan perlunya calon berpengalaman untuk memastikan pakatan itu seimbang dan kukuh bagi melaksanakan amanah rakyat. – Bernama


Source: SH Politik

[featured-video-plus]