Jangan terpedaya tawaran 'projek' KKR

in Nasional by


KUALA LUMPUR – Kementerian Kerja Raya (KKR) mengingatkan orang ramai agar tidak terpedaya dengan pihak tidak bertanggungjawab yang menggunakan nama KKR bagi tujuan penipuan projek palsu.


Dalam satu kenyataan hari ini, KKR memaklumkan kementerian itu mendapat maklumat daripada orang awam, kontraktor serta pemain industri pembinaan dari dalam dan luar negara berhubung perkara tersebut yang menggunakan aplikasi ‘WhatsApp’ untuk menghubungi mangsa.


“Suspek dalam pesanan ringkasnya akan menawarkan projek dengan mengenakan beberapa syarat bagi tujuan ‘membantu’ mangsa untuk memproses atau membolehkan sesuatu projek palsu itu diperoleh daripada KKR atau Jabatan Kerja Raya. Penggunaan modus operandi ini merupakan taktik yang sering dikesan dan kerap digunakan suspek,” kata kementerian berkenaan.


Sehubungan itu, KKR menggesa pihak berkaitan agar sentiasa berhati-hati sekiranya menerima tawaran kontrak mencurigakan serta menyarankan agar menghubungi Unit Komunikasi Korporat di talian 03-2771 4613/4623 atau e-mel pro@kkr.gov.my bagi mendapatkan pengesahan.


KKR juga mengingatkan pihak berkaitan agar tidak melakukan sebarang transaksi kewangan sekiranya mendapat ‘WhatsApp’ tersebut sekiranya belum mendapat pengesahan daripada kementerian itu. – Bernama


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]