Pindaan dasar dadah: Orang ramai digesa beri pendapat

in Nasional by


NILAI – Orang ramai digesa memberi pandangan untuk pindaan Dasar Dadah Negara menerusi laman sesawang Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) bermula hari ini sehingga 30 November, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed.


Beliau berkata pindaan terhadap dasar itu yang telah dipersetujui dalam mesyuarat jemaah menteri pada 10 Mac lepas akan menjadi panduan utama dalam usaha memerangi dadah di negara ini.


“(Pindaan) Dasar itu adalah usaha bagi menangani masalah berkaitan dadah secara holistik dan komprehensif yang merangkumi lima teras utama iaitu pencegahan,  rawatan dan pemulihan;  penguatkuasaan; pengurangan kemudaratan dan kerjasama antarabangsa.


“Justeru kita memerlukan penglibatan orang ramai untuk beri maklumat atau pandangan mereka berhubung dasar ini yang mungkin boleh diambil kira dan dirumuskan AADK, sebelum ia (Dasar Dadah Negara (Pindaan)) dilancarkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga Menteri Dalam Negeri dalam masa terdekat,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.


Beliau berkata demikan selepas majlis perasmian Konvensyen Penyelidikan Dadah Kebangsaan dan Seminar Masyarakat Pemangkin Kepulihan di Universiti Islam Sains Malaysia.


Nur Jazlan berkata pindaan Dasar Dadah Negara dirangka lebih komprehensif, antara lain melibatkan pengkhususan penguatkuasaan antara pihak polis dan AADK.


“Kalau dahulu aktiviti penguatkuasaan dadah ada dua laluan, satu laluan polis di mana penagih dadah itu ditangkap, didakwa dan masuk penjara manakala AADK terlibat dengan aktiviti tangkap dan pemulihan melalui Klinik Cure & Care.


“Namun untuk dasar yang baharu ini (pindaan), polis akan memberi tumpuan kepada aktiviti pengedaran manakala AADK lebih kepada aktiviti pemulihan penagih sehingga mereka kelak dapat dikembalikan semula ke pangkuan masyarakat,” katanya.


Nur Jazlan berkata  dijangkakan kadar pengangguran dimasa akan datang akan meningkat disebabkan penggunaan teknologi dan robot dalam sektor pekerjaan yang akan mengubah sosio-ekonomi keluarga.


“Bila sektor pekerjaan diambil alih oleh teknologi dan robot maka generasi akan datang sama ada yang berpendidikan mahupun tidak mereka tiada kerja dan mengalami tekanan seterusnya bersikap eskapisme dan keadaan ini berpotensi mendedahkan mereka untuk mengambil dadah. Justeru, langkah-langkah yang berkaitan perlulah digerakkan dari sekarang,” katanya.


Mengikut statistik terkini ADDK, sebanyak 11,733 orang dikesan terlibat dengan aktiviti penyalahgunaan dadah dari Januari hingga Jun tahun ini.


Daripada jumlah itu, golongan belia berumur 19 hingga 39 tahun direkodkan sebagai penagih tertinggi dengan sejumlah 8,510 diikuti golongan dewasa berusia 40 tahun ke atas sebanyak  2,980 dan golongan remaja berusia 13 hingga 18 tahun sebanyak  243. – Bernama


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]