'Memang ada hotel letak sebagai syarat'

in Nasional by


SHAH ALAM – Tidak dinafikan terdapat sebahagian pihak pengurusan hotel di negara ini melarang pekerja wanita Islam mengenakan tudung terutama yang bertugas di bahagian kaunter hadapan.


Pengurus Restoran Palma Signature, Raja Farah Amira Raja Abdul Rahman berkata, pengalamannya pernah menghadiri beberapa sesi temu duga, mengecewakan apabila pihak pengurusan tidak mahu menerima pekerja wanita Islam yang bertudung bekerja di kaunter hadapan.


“Polisi hotel itu sendiri tetapkan syarat. Kalau hendak kerja di kaunter hadapan, tidak boleh pakai tudung. Tujuannya untuk tarik lebih ramai pelanggan.


“Saya sendiri ditanya, adakah sanggup membuka tudung sekiranya mereka bersetuju menggaji saya? Kebanyakan hotel ini, bertaraf antarabangsa. Ada sesetengah hotel mempertikaikan isu bertudung, tetapi ada yang menghormatinya,” katanya.


Empat tahun dalam industri perhotelan, Raja Farah, 28, berkata, isu pekerja bertudung merupakan isu ‘panas’.


“Sebagai rakyat Malaysia dan berada dalam negara Islam, isu bertudung tidak wajar timbul.  Lagipun, pelanggan tidak pernah buat aduan, mengenai pekerja bertudung. Malah mereka lebih menghormati kita.


“Yang penting pakaian kemas dan bersih. Sebagai pemimpin, saya sentiasa pastikan staf seliaan saya sentiasa patuhi undang-undang syarikat,” katanya.


Sementara itu, Nur Ain Najwa Abd Aziz, 25, berkata, sepanjang setahun bekerja di bahagian kaunter hadapan, beliau tidak pernah menerima aduan sama ada dari pelancong luar, mahu pun tempatan.


Malah setiap pelanggan menginap di Hotel De Palma, menghormati dan menerima etika berpakaian mereka.


“Pada saya, penampilan nombor dua. Paling utama kualiti perkhidmatan yang diberikan ketika kita melayani pelanggan.


“Sebagai wanita, saya rasa lebih selamat malah diterima. Persepsi orang ramai, bila kita bekerja di hotel, dikaitkan masalah sosial. Jadi dengan menutup aurat, mereka lebih hormati kami,” katanya.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]