Isu peribadi tak jejas politik Husam

in Politik by


KOTA BHARU – Penahanan anak lelaki Datuk Husam Musa disyaki memiliki pil kuda tidak sepatutnya menjejaskan kerjaya politik beliau mahupun boleh memalapkan perjuangan parti biarpun beliau adalah Naib Presiden Amanah dan Penasihat Amanah Kelantan.


Pengarah Institusi Kajian Politik Malaysia (Mapan), Universiti Utara Malaysia, Dr Kamarul Zaman Yudsoff berkata, ini kerana perlakuan ahli keluarga seseorang ahli politik tidak boleh dikaitkan secara langsung dengan keperibadian mahupun perjuangan parti yang dipimpin oleh ahli politik tersebut.


“Soal penahanan ahli keluarga ahli politik adalah soal peribadi yang mana dalam satu masyarakat yang berpolitik secara matang, ia tidak sepatutnya dijadikan isu atau dipolitikkan untuk mencemarkan nama baik ahli politik dan parti yang beliau pimpin.


“Perkara ini berada di luar dari bidang kuasa mana-mana individu kerana sudah tentu sesiapa sahaja akan berbuat sehabis baik dari segi didikan agama dan sebagainya bagi memastikan ahli keluarga masing-masing tidak terbabit dengan gejala negatif,” katanya kepada Sinar Harian.


Bagaimanapun, takdir dan kehendak Allah tiada siapa yang boleh menghalang kerana perkara seperti ini boleh berlaku.


“Malah sudah biasa kita dengar dalam negara kita ini mengenai gejala seperti anak orang baik-baik dari latar belakang agama yang kuat terlibat bukan sahaja dengan gejala dadah, tetapi juga, murtad, LGBT dan sebagainya.


“Saya rasa musuh politik Husam dan parti lawan kepada parti beliau tidak akan mempolitikkan isu ini dan ia tidak akan menjadi satu faktor yang boleh menjejaskan prestasi beliau dan parti beliau dalam PRU14 ini,” katanya.


Tambah beliau, apa yang lebih dilihat oleh rakyat ialah mengenai kemampuan ahli politik membantu, menjaga dan menyuarakan kepentingan mereka dari pelbagai aspek, baik dari sudut agama, ekonomi dan sebagainya.


Bagaimanapun, tidak dinafikan, dalam masyarakat yang konservatif, terutamanya di kampung, isu begini, jika digunakan, mungkin boleh sedikit sebanyak mempengaruhi pendirian politik mereka sewaktu mengundi.


Masa sama, isu begini sepatutnya menjadi pengajaran kepada semua pihak supaya tidak memainkan isu-isu peribadi melibatkan ahli keluarga masing-masing kerana ia tidak selari dengan ajaran agama dan boleh berbalik kepada diri sendiri.


Kelmarin, anak lelaki Adun Salor itu direman selama empat hari dipercayai memiliki 200 pil kuda dan ditahan jam 3.30 petang di hadapan sebuah rumah di Jalan Pasir Mas-Salor Kampung Jelutong.


Source: SH Politik

[featured-video-plus]