'Bertanding atau tidak bergantung kepada pengundi'

in Politik by


KUANTAN – Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob hari ini berkata keputusan sama ada beliau bertanding atau tidak pada PRU14 akan ditentukan pengundi di kawasannya.


“Kalau PM (Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak) beritahu you (awak) bertanding, saya akan semak dahulu jika pengundi nak…jika (mereka) nak, saya bertanding.


“Tapi kalau PM tak nak dan saya semak dan dapati pengundi nak (saya bertanding), saya akan kata tak, pengundi masih mahu saya,” katanya di persidangan Dun Pahang di Wisma Sri Pahang di sini.


Adnan berkata, keputusan itu bukan bermakna beliau sudah ‘penat’  namun beliau telah melalui pelbagai perkara dalam karier politiknya sejak 31 tahun lalu dengan 19 tahun daripadanya bergelar menteri besar.


Beliau berkata demikian semasa mencelah pada sesi penggulungan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Asas dan Alam Sekitar negeri Datuk Seri Mohd Soffi Abdul Razak  yang kemudiannya menyatakan sokongan kepada Adnan untuk terus bertanding.


Adnan yang merupakan Adun Simpang Pelangai bagaimanapun membalas dengan berkata ada eloknya juga jika beliau tidak bertanding kerana memberi peluang kepada orang lain yang berhasrat menjadi menteri besar.


Isu bertanding timbul selepas Mohd Soffi disoal beberapa kali oleh Adun Semambu Lee Chean Chung daripada PKR berhubung isu politik matang yang menurutnya menjadi amalan di negara luar  termasuk dalam pemberian bantuan.


Chean Chung membangkitkan jika kerajaan negeri boleh memberikan peruntukan kepada Adun pembangkang, walaupun pembangkang di Selangor dan Pulau Pinang iaitu BN tidak mengambil peruntukan yang ditawarkan kepada mereka.


Menjawab soalan itu, Adnan berkata beliau tetap memberi bantuan kepada permohonan yang dikemukakan pembangkang walaupun tiada peruntukan khas diberikan, malah menandatangani banyak surat permohonan setiap minggu.


Sebagai contoh, Adnan merujuk kepada permohonan Syed Hamid Syed Mohamed (Amanah-Semantan) berhubung bantuan kewangan untuk penduduk yang menghidap penyakit kronik apabila surat itu dikemukakan kepadanya sebelum persidangan hari ini bermula.


“Bukan kita tak nak beri (peruntukan) tapi di Selangor dan Pulau Pinang pun, pembangkang tidak terima. Kalau pembangkang sana tak mahu terima, tak akan pembangkang di sini nak terima? Saya sebenarnya jaga maruah pembangkang,” katanya.- Bernama


 


Source: SH Politik

[featured-video-plus]