ECRL tidak dilaksana secara semborono

in Nasional by


KUALA LUMPUR – Perancangan projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) tidak dilaksanakan secara semborono dan terburu-buru serta bukan atas desakan pelobi dari China, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.


Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Othman Aziz berkata sebaliknya kerajaan telah melakukan kajian terperinci dengan mengambil kira pandangan semua pihak termasuk kerajaan negeri bagi memastikan projek infrastruktur nasional yang akan menghubungkan pantai timur dengan Lembah Klang tersebut  memberi impak besar kepada semua pihak.


“Sudah tentulah kami bukan semborono dalam hal ini kerana kami bukan nak bina sebuah dewan tetapi nak laksanakan projek berskala besar, melibatkan projek besar dan jajaran yang begitu panjang.


“Kami akui, sepanjang jajaran yang dibina akan ada beberapa kampung dan beberapa infrastruktur  seperti pusat rekreasi dan padang bola yang terpaksa dikorbankan tetapi ini adalah sebahagian usaha yang terbaik untuk projek jangka panjang,” katanya.


Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad (Amanah-Kuala Terengganu) yang ingin tahu adakah kerajaan terburu-buru melaksanakan projek tersebut seolah-olah mengikut rentak pelobi dari China.


Menjawab soalan tambahan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali (BN-Bagan Serai) mengenai peluang pekerjaan yang diwujudkan oleh projek tersebut, Othman berkata sebanyak 13,600 peluang pekerjaan dijangka akan diwujudkan oleh ECRL nanti.


Othman berkata projek ECRL yang akan melibatkan laluan sejauh 688 kilometer di negeri Pahang, Terengganu dan Kelantan akan dilaksanakan secara dua fasa iaitu fasa pertama melibatkan laluan Gombak, Selangor ke Tumpat Kelantan dan fasa kedua dari Gombak ke Pelabuhan Klang dan dijangka siap sepenuhnya secara serentak hujung tahun 2024.- Bernama

 


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]