Jangan naikkan harga barang

in Nasional by


SELAMA – Peniaga khususnya di negeri yang dilanda banjir diingatkan supaya tidak mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang sebaliknya membantu meringankan beban mangsa.


Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata peniaga sepatutnya membantu rakyat yang menghadapi banjir bukan sewenang-wenangnya menaikkan harga barang demi mengaut keuntungan.


“Peniaga yang didapati menaikkan harga barang pada musim banjir boleh dilabelkan sebagai lintah darat iaitu pengkhianat kepada rakyat. Peniaga  sepatutnya berkorban membantu rakyat seperti kejadian (banjir) yang berlaku di Kelantan dan Terengganu,” katanya.


Hamzah yang juga Ahli Parlimen Larut berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Program Berkhatan Perdana Parlimen Larut yang disertai 317 kanak-kanak berumur 6 hingga 11 tahun di perkarangan Hospital Selama di sini hari ini.


Katanya, pada musim tengkujuh nelayan tidak dapat turun ke laut menyebabkan harga barang naik tetapi peniaga tidak perlu menaikkan harga barang sehingga berlipat ganda yang tidak mampu dibeli oleh rakyat.


Hamzah berkata, rakyat perlu memaklumkan kepada KPDNKK sekiranya terdapat peniaga yang tidak beretika menaikkan harga barang.


Dalam pada itu, Hamzah berkata, KPDNKK akan bekerjasama dengan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dalam memastikan barangan keperluan mencukupi dan tidak berlaku kenaikan harga barang.   “Kementerian akan memastikan barangan seperti tepung, gula, minyak masak dan gas mencukupi manakala pembekal memastikan orang tengah dan peniaga tidak mengaut keuntungan,” katanya.- Bernama


 


 


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]