Jenazah dibawa keluar guna bot

in Edisi by


TUMPAT РJenazah  seorang warga emas, Bidah Isa, 95, dari Kampung Bendang Pak Yong terpaksa dibawa keluar menaiki bot berikutan banjir yang mula melanda daerah ini sejak malam tadi.


Detik sukar itu terpaksa ditempuh keluarga Allahyarham Bidah bagaimanapun dengan bantuan bot Angkatan Pertahanan Awam (APM) Tumpat, jenazahnya itu berjaya di bawa keluar.


Cucunya, Awang Ismail, 54, berkata, neneknya, Bidah Isa, 95, meninggal dunia jam 5 pagi tadi akibat sakit tua.


Menurutnya, detik sukar bagi dia sekeluarga apabila mengiringi jenazah menaiki bot meredah air banjir sejauh satu kilometer untuk sampai ke tebing Jalan Kasban.


Katanya,  jenazah neneknya itu pula perlu dibawa dengan trak APM untuk dikebumikan di tanah perkuburan Islam Pengkalan Kubor, kira-kira lima kilometer dari sini.


“Bila air banjir dah paras pinggang kami terputus hubungan, nak keluar ke mana-mana hanya dengan bot sahaja.


” Urusan pengkebumian perlu disegerakan dan terpaksa dibawa keluar dengan bot untuk di kebumikan di kawasan tidak dinaiki air di tanah perkuburan Islam kampung Pengkalan Kubor,” katanya.


Menurutnya, kawasan tanah perkuburan di kawasan Bendang Pak Yong dan kampung sekitar di pinggir sungai Golok semuanya ditengelami banjir dan jika ada kematian perlu mencari tanah perkuburan berdekatan yang tidak ditengelami air.


Source: SH Edisi Kelantan

[featured-video-plus]