Ahli Geng Jeff Klon ditahan bersama lima buah kenderaan

in Semasa by


BALIK PULAU – Lapan Geng Jeff Klon ditahan selepas dipercayai terlibat dalam sindiket mengklon kenderaan, petang Sabtu lalu.


Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superintendan AA Anbalagan berkata, kesemua lelaki berusia lingkungan 33 hingga 56 tahun itu ditahan sekitar negeri ini dan Kedah.


Menurutnya, susulan tangkapan itu, lima kenderaan dirampas iaitu Toyota Estima; Toyota Camry; Honda Accord, Nissan Sentra dan Proton Waja.


Tambahnya, tiga daripada kenderaan itu tidak dapat dikesan pemilik asal dan ia dipercayai dibawa masuk dari negara jiran.


“Sindiket ini disyaki beroperasi lebih tiga tahun lalu. Modus operandinya, menyeludup atau memperolehi kenderaan dari negara jiran. Selain itu, kita percaya mereka menggunakan kenderaan yang gagal membayar ansuran pinjaman bank dan telah disenaraihitamkan berikutan ada di kalangan ahli sindiket ini, merupakan agen penarik kereta.


“Polis turut mengesan dua lelaki yang merupakan suspek atau dalang utama sindiket ini iaitu Ahmad Nazrul Hassan, 41, yang beralamat di Permatang Damar Laut, Bayan Lepas.


“Dia mempunyai satu rekod jenayah membabitkan dadah manakala rakannya, Mohd Redzuan Ahmad Redza, 30, yang beralamat di Relau, Bayan Baru,” katanya kepada media tadi.
 


Source: SH Semasa

[featured-video-plus]