Rab Khalid: Sukarelawan Taman Laut yang tiada ganti

in Edisi Pahang by


KUALA ROMPIN – Jabatan Taman Laut Malaysia (JTLM) Pahang turut merasa kehilangan atas pemergian Allahyarham Rab Khalid atau nama sebenarnya Khalid Shamsuri, 47.


Ketika hayatnya, beliau rapat dengan agensi kerajaan itu yang kerap bekerjasama menjalankan program memulihara terumbu karang di Pulau Tioman.


Pengarah JTLM Pahang, Mohd Fazli Long, berkata, Allahyarham merupakan seorang sukarelawan yang sukar untuk dicari ganti.

Mohd Fazli (kiri) bersama kumpulan sukarelawan yang turut disertai Rab Khalid (tiga,kanan) dalam satu program memulihara terumbu karang di Pulau Tioman, tahun lalu.


Menurutnya, komitmen yang diberikannya dalam setiap program begitu hinggakan keadaan kesihatan kurang baik tetapi tetap berada di lokasi.


“Dia bukan sekadar sukarelawan tetapi seorang sahabat, abang dan saudara bersama team Brudu Diver yang telah banyak menyumbang kepada program-program sukarelawan khususnya di Taman Laut Pulau Tioman dan Taman Laut Malaysia lain di negara ini.


“Semoga ALLAH membalas jasa dan budi baiknya yang tidak terhitung,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, hari ini.


Mohd Fazli berkata, berita tentang kematian seniman yang terkenal dengan watak Yeh Sekupang oleh rakan dan peminatnya itu begitu mengejutkan.


“Sebelum ini kita tahu ada masa dia sakit dan tidak boleh menyelam, tak sangka dia pergi dahulu meninggalkan kami,” katanya.


Source: SH Edisi Pahang

[featured-video-plus]