Gajah jantan ditangkap

in Edisi Johor by


KLUANG – Perhilitan Johor berjaya menangkap seekor gajah liar yang merosakkan tanaman penduduk di sekitar Kampung Sri Lukut, Kahang, di sini, pada 22 Februari lalu.


Gajah jantan yang mempunyai anggaran usia dalam lingkungan 40 tahun itu ditangkap di kawasan Kampung Sri Lukut, Kahang, dekat sini jam 10.30 pagi.


Pengarah Perhilitan Johor, Jamalun Nasir Ibrahim berkata, anggotanya memulakan operasi menjejaki gajah itu 20 Februari lalu sebaik menerima laporan kehadiran haiwan tersebut yang kerap dilihat di kawasan tanaman dan penempatan penduduk, awal bulan ini.


Katanya, dengan bantuan penduduk setempat, pihaknya berjaya menangkap seekor gajah jantan di kawasan berhampiran ladang kampung berkenaan.


“Gajah yang ditangkap itu pagi tadi berjaya dibawa keluar untuk dipindahkan ke Taman Negara Endau-Rompin,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.


Jamalun berkata, pihaknya yakin dengan tertangkap gajah tersebut dapat mengurangkan kebimbangan penduduk.


Bagaimanapun, beliau berkata, pemantauan secara berterusan akan dijalankan di kawasan tersebut kerana dipercayai masih banyak gajah liar berada di kawasan berkenaan.


“Gajah liar yang berada di kawasan tersebut tidak duduk setempat haiwan ini akan bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain untuk mencari makan.


“Jadi, kami pemantauan akan lebih kerap dilaksanakan di kawasan terlibat dengan serangan


“Operasi melibatkan 15 anggota melibatkan Perhilitan negeri Johor dan pasukan dari Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah, Pahang,” katanya.

 


Source: SH Edisi Johor

[featured-video-plus]