Gesa kerajaan tangani kelajuan internet

in Nasional by


SHAH ALAM – Angkatan Muda Keadilan (AMK) menggesa kerajaan mengambil tindakan bagi menjamin akses internet dengan kelajuan seperti di negara-negara maju lain.


Setiausaha AMK Melaka, Prasanth Kumar Brakasam berkata, walaupun isu itu sudah lama dibangkitkan, namun kelajuan internet di negara ini dikatakan paling lembap berbanding negara maju lain.


Katanya, ia berdasarkan laporan OpenSignal (wireless coverage mapping specialist) dari United Kingdom, baru-baru ini yang menyatakan internet 4G di Malaysia antara paling lembap di dunia.


“Rakyat Malaysia inginkan satu penyelesaian konkrit daripada kerajaan untuk mengatasi masalah ini.


“Melihat kepada realiti hari ini, yang mana industri mudah alih semakin meluas, pengguna media sosial yang meningkat dan pelaksanaan urus niaga elektronik (e-dagang) semakin melonjak tinggi statistiknya,” katanya dalam kenyataan, semalam.


Selain itu, Prasanth Kumar mendakwa, harga caj langganan internet di Malaysia adalah lima hingga 10 kali ganda lebih mahal berbanding negara-negara maju seperti Korea, Hong Kong dan Singapura.


Justeru katanya, jika PRU14 memihak kepada Pakatan Harapan sebagai kerajaan, beliau memberi jaminan untuk mengenakan harga lebih murah terhadap penggunaan internet, selain menggandakan kelajuannya sebanyak dua kali ganda dari sekarang, dengan kadar separuh daripada harga semasa.


“Harapan juga menjanjikan capaian internet meliputi seluruh kawasan termasuk luar bandar,” katanya.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]