Amaran oleh SPRM, Guan Eng tak kisah

in Edisi Utara by


GEORGETOWN – Ketua Menteri, Lim Guan Eng tetap bertegas dengan pendiriannya untuk terus bercakap berkenaan isu terowong dasar laut walaupun diberi amaran oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), kelmarin.


Guan Eng berkata, walaupun menyedari beliau akan ditahan kerana mengeluarkan kenyataan seperti itu, beliau tidak kisah kerana apa yang dikatakannya sebelum ini berdasarkan kebenaran.


“Saya bertegas dengan apa yang saya sebut. Dulu pun SPRM kata nak ambil tindakan ke atas saya pasal kes tangkapan Phee (Exco Alam Sekitar, Phee Boon Poh) tapi tak ada pun.


“Dulu mereka kata tak akan ambil tindakan ke atas ahli politik, tapi mereka ambil tindakan pemimpin atasan pembangkang. Media BN keluarkan berita palsu, tidak pula ambil tindakan,” katanya kepada media tadi.


Dalam pada itu, beliau juga mempertikaikan tindakan SPRM yang disifatkan buat-buat tidak nampak dengan kes kapal layar mewah bernilai RM1 bilion milik hartawan, Jho Low yang dirampas di Indonesia.


Semalam, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Dzulkifli Ahmad mengingatkan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Guan Eng supaya berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan bagi mengelak apa yang diperkatakan menjadi satu fitnah.


Beliau berkata, peringatan itu membabitkan kenyataan berhubung kes penjualan tanah di mukim Ijok, Selangor dan projek mega terowong dasar laut di Pulau Pinang.

 


Source: SH Edisi Utara

[featured-video-plus]