Pandikar sedia hadapi kekecewaan

in Nasional by


KUALA LUMPUR – “Seperti mana aspirasi dan kehendak ahli Yang Berhormat yang sedang ghairah untuk dicalonkan kembali di kawasan masing-masing pada PRU14, saya juga ghairah dan tertunggu-tunggu untuk dicalonkan seperti ahli Yang Berhormat semua,” kata Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia pada ucapan penutup Dewan Rakyat sesi ke-13, sebentar tadi.


Kenyataan tersebut bagaimanapun mendapat reaksi ahli-ahli parlimen yang berada di dalam Dewan yang rata-ratanya terhibur dengan kata-kata Pandikar tersebut.


Bagaimanapun, Pandikar mengakui hakikat tarif pencalonan ahli parlimen dengan Speaker Dewan Rakyat adalah berbeza.


“Pencalonan ahli Yang Berhormat akan ditetapkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan yang akan menentukan kemenangan adalah rakyat biasa.


“Manakala tarif pencalonan saya untuk bertanding pula adalah pada hari pertama sidang Dewan Rakyat bermula selepas selesai urusan PRU14. Yang menentukan kemenangan sekiranya saya dicalonkan untuk mempertahankan kerusi speaker adalah ahli-ahli parlimen yang telah dipilih oleh rakyat pada PRU14,” katanya.


Sehubungan itu, beliau mengingatkan supaya ahli-ahli parlimen lebih mengutamakan etika sebagai wakil rakyat tanpa bertindak atas kepentingan politik masing-masing sepanjang menggalas tanggungjawab tersebut.


“Saya amat mengharapkan mudah-mudahan ahli Yang Berhormat yang menang akan lebih mengutamakan etika sebagai ahli parlimen mengatasi kepentingan politik peribadi,” katanya.


Pada masa sama, beliau turut mengingatkan semua ahli parlimen supaya menerima segala proses pemilihan dan keputusan PRU14 sebagai asam garam politik.


“Lazimnya dalam setiap pemilihan akan ada kekecewaan, maka saya mengharapkan sesiapa ahli Yang Berhormat yang tidak dipilih lagi sebagai calon parti masing-masing, janganlah kecewa kerana itu sebahagian daripada asam garam politik.


“Begitu juga dengan saya, saya telah bersedia menghadapi kekecewaan sekiranya saya tidak dicalonkan semula (sebagai Speaker Dewan Rakyat) selepas PRU14. Manalah tahu yang menang itu sebelah kiri (pembangkang) duduk sebelah kanan (kerajaan),” katanya.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]