Tanjung Bungah serah surat keluar parti DAP

in Edisi Utara by


GEORGETOWN – Adun Tanjung Bungah, Teh Yee Cheu mengesahkan keluar parti secara rasmi berkuatkuasa semalam selepas pembubaran Parlimen diumumkan.


Beliau yang menganggotai DAP sejak 2000 itu menyerahkan surat keluar parti serta lima keping kad keahlian kepada Pengerusi Cawangan DAP Sri Tanjung Bungah, Lim Cheng Hoe dalam sidang media khas di sini tadi.


Yee Cheu berkata, beliau akan bertanding di Dun Sungai Pinang di atas platform baharu dalam PRU14 ini.


Sebelum ini, Yee Cheu adalah satu-satunya Adun dari DAP yang sering menyuarakan bantahan ke atas partinya itu mengesahkan akan meninggalkan parti demokratik tersebut sebaik DUN Pulau Pinang dibubarkan.


Yee Cheu berkata, beliau mula berfikir untuk meninggalkan parti itu sejak 2013 kerana dasar kepimpinan parti tersebut.


“Saya mula berfikir untuk meninggalkan DAP sejak empat tahun lalu kerana banyak isu yang gagal diselesaikan antaranya isu transgender, had penggiliran jawatan ketua menteri, pembangunan bukit, Rancangan Tempatan Pulau Pinang dan Pelan Struktur.


“Sekarang, selepas terlalu banyak insiden, terutamanya kejadian tanah runtuh baru-baru ini, saya rasa terdapat perbezaan dalam ideologi dasar parti, di mana saya tidak lagi melihat amalan sosialis dalam DAP seperti sebelum ini,” katanya.


AKAN MENYUSUL


Source: SH Edisi Utara

[featured-video-plus]