Indonesia tahan bot nelayan paling dikehendaki Interpol

in Global by


JAKARTA – INDONESIA. Pihak berkuasa Indonesia yang bertindak atas permintaan Polis Antarabangsa (Interpol) berjaya merampas bot nelayan yang membawa 600 pukat hanyut yang boleh meregang sehingga 30 kilometer.


Kementerian Perikanan dalam satu kenyataan, semalam memaklumkan kapal STS-50 itu dipercayai menyasarkan Antarctic toothfish spesies ikan kod yang memainkan peranan penting dalam ekosistem Lautan Selatan.


“Bot tersebut turut mengibarkan lapan bendera negara berbeza pada waktu berlainan termasuk Sierra Leone, Togo, Kemboja, Korea Selatan dan Jepun.


“Interpol menghubungi Indonesia pada minggu lalu untuk menyiasat kapal terbabit. Susulan itu, kapal tentera laut Simeuleu melancarkan operasi untuk menahan bot itu  di pulau Weh wilayah barat laut Aceh pada Jumaat lalu,” kata Menteri Perikanan, Susi Pudjiastuti.


Difahamkan, bot yang menggunakan pelbagai nama termasuk Sea Breeze, Andrey Dolgov, STD No 2 itu pernah ditahan China dan pelabuhan Maputo di Mozambique sebelum ‘terlepas’.


Sementara itu, Timbalan Ketua Turus Tentera Laut, Achmad Taufiqoerrochman berkata, kru rakyat tempatan yang berada di atas bot itu dilaporkan tidak mempunyai dokumen perjalanan dan telah belayar untuk tempoh lama tanpa dibayar gaji.


“Mereka mungkin menjadi mangsa sindiket pemerdagangan manusia,” ujarnya. – Reuters


Source: SH Global

[featured-video-plus]