Pekerja Air France mogok

in Bisnes by


PARIS – Kira-kira 30 peratus penerbangan Air France dibatalkan Sabtu lalu berikutan  mogok berterusan oleh pekerja Air France yang menuntut kenaikan gaji.


KOMPAS.com yang memetik laporan Associated Press menyatakan, skrin maklumat di Lapangan Terbang Antarabangsa Charles de Gaulle menunjukkan sebaris jalur ‘dibatalkan’ berwarna merah tertera sebagai keterangan mengenai pembatalan berkenaan.


Pihak Air France meminta penumpang  memeriksa status penerbangan mereka sebelum sampai ke lapangan terbang selain  menawarkan tiket di tapak tanpa bayaran.


Ini kali kelima pekerja Air France bertindak mogok sejak Februari lalu dan jumlah penerbangan yang dibatalkan turut meningkat.


Kesatuan Air France minggu lepas mengumumkan akan ada lebih banyak serangan lagi pada bulan ini, sejajar dengan serangan oleh pekerja pengendali kereta api. Kesatuan pekerja Air France menuntut kenaikan gaji sebanyak 6 peratus selepas bertahun-tahun tidak pernah ada kenaikan.


Bagi Air France pula, untuk menawarkan kenaikan gaji 1 peratus dan menyatakan bahawa jika kenaikan gaji melebihi jumlah itu, usaha penstrukturan semula akan terganggu.


Aksi mogok pekerja tersebut telah menyebabkan Air France mengalami kerugian sebanyak 20 juta euro ($24.6 juta) sehari. Malah harga saham Air France juga terjejas.


Sementara itu, syarikat kereta api nasional SNCF mengumumkan 80 peratus perjalanan kereta api pantas dan dua pertiga perjalanan kereta api serantau dibatalkan sejak Sabtu lalu. Ini adalah kesan mogok oleh kesatuan pekerja.


Kira-kira seperempat perjalanan kereta api Eurostar ke London, England terpaksa dibatalkan. Di samping itu, tiada sebarang perjalanan kereta api menuju ke Switzerland, Sepanyol atau Itali.


Tindakan mogok berlaku kerana kesatuan kereta api marah dengan keputusan Presiden Emmanuel Macron untuk menghapuskan sistem manfaat yang menyokong pekerja.


Source: SH Bisnes

[featured-video-plus]