Alitalia dilanda masalah

in Bisnes by


SYARIKAT penerbangan Itali yang dilanda masalah, Alitalia berkata pihaknya telah menerima tiga tawaran pengambilalihan, termasuk satu oleh sebuah konsortium yang akan diketuai oleh syarikat penerbangan murah Britain EasyJet.


“Tiga tawaran telah dikemukakan hari ini,” kata Alitalia dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa pentadbir syarikat itu akan menganalisis tawaran pengambilan dalam masa terdekat.


Memetik laporan Channel NewsAsia, dengan tarikh akhir untuk tawaran tersebut, EasyJet adalah satu-satunya syarikat yang telah mengesahkan secara rasmi.


“EasyJet telah mengemukakan penyataan semula kepentingan untuk Alitalia yang disusun semula, bersama sebagai sebahagian daripada konsortium, selaras dengan strategi sedia ada EasyJet untuk Itali,” katanya dalam satu kenyataan.


Ia tidak memberikan butiran lanjut, dan tidak mendedahkan nama rakan konsortiumnya.


Menurut agensi berita Itali, AGI, dua lagi konsortium adalah kumpulan ekuiti swasta Amerika Syarikat, Cerberus dan syarikat penerbangan AS, Delta.


“Memandangkan sifat proses itu, kandungan ungkapan minat tertakluk kepada kerahsiaan,” kata EasyJet, sambil menambahkan bahawa ‘tidak pasti pada peringkat ini bahawa sebarang transaksi akan diteruskan’,” katanya.


EasyJet berkata, ia akan menyediakan ‘kemas kini selanjutnya dalam waktu terdekat dan bila sesuai.’


Menurut laporan media Itali, tawaran lain turut dikemukakan oleh syarikat penerbangan Jerman Lufthansa dan syarikat penerbangan kos rendah Hungary, Wizzair.


Alitalia, yang berhadapan dengan saingan kos rendah Eropah, masuk ke pentadbiran tahun lepas atas permintaan para pemegang sahamnya selepas kakitangan menolak pemotongan pekerjaan dan gaji sebagai sebahagian daripada pelan pemulihan sebanyak 2 bilion (USD 2.5 bilion).


Source: SH Bisnes

[featured-video-plus]