Panglima, wakil tentera laut sahkan kehadiran ke DSA 2018

in Nasional by


KUALA LUMPUR – Seramai 23 panglima dan wakil dari tentera laut yang mewakili negara masing-masing telah mengesahkan kehadiran ke Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) 2018 yang dijadual bermula 16 sehingga 19 April ini.


Panglima Tentera Laut Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin berkata, kehadiran mereka juga antara lain bagi mengeratkan hubungan antara negara terlibat.


Beliau berkata DSA 2018 adalah gabungan agensi keselamatan termasuk Tentera Darat, Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Pameran Antarabangsa Keselamatan Kebangsaan (NATSEC) Asia 2018 yang mengetengahkan pameran berkaitan sektor pertahanan maritim.


“Ini memberi kita peluang untuk saling bertukar pandangan dan fikiran serta melihat teknologi syarikat pertahanan dari seluruh dunia.


“Ia juga memberi kita kesempatan untuk mempamerkan segala inisiatif dan teknologi baharu oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menerusi DSA 2018 nanti,” katanya kepada pemberita selepas majlis ‘Fair Winds and Following Seas’ di KD Sri Gombak, di Jalan Padang Tembak di sini hari ini.


Kira-kira 1,500 syarikat berkaitan pertahanan dari 60 negara dijangka menyertai pameran pertahanan itu.


DSA edisi ke-16 itu menyasarkan kehadiran sehingga 40,000 pelawat termasuk 300 delegasi peringkat tinggi dari luar negara.


Sementara itu, Ahmad Kamarulzaman berkata Kapal Diraja (KD) Hang Tuah merupakan antara kapal latihan TLDM yang akan dijadikan muzium terapung sebaik Kapal Latihan Gagah Samudera (KLGS) dan Teguh Samudera (KLTS) ditauliahkan.


Menurutnya, TLDM tidak akan lucutkan pentauliahan KD Hang Tuah meskipun ia berusia lebih 50 tahun namun sebaliknya ia akan dijadikan sebagai sebuah muzium terapung di Lumut, Perak.


“Ia (muzium terapung) akan dibina bersebelahan Muzium TLDM yang turut dicadangkan di Lumut. Kita berharap kerajaan Perak dapat memperuntukkan sebidang tanah  untuk pembinaan Muzium TLDM yang akan memakan masa selama dua tahun,” katanya.


Terdahulu, majlis itu meraikan 103 pesara TLDM di ibu negara yang telah menyumbang bakti sepanjang berkhidmat. – Bernama


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]