Cipta kemajuan baharu

in Bisnes by


EKUITI Nasional Berhad (Ekuinas),  melibatkan diri dalam industri perkilangan elektronik (EMS).


Ia memperoleh kepentingan mengawal dalam pengeluar komponen dan pengeluar komponen utama Asia Tenggara dan terkemuka, Flexi Versa Group Sdn Bhd (FVG berdasarkan nilai perusahaan kira-kira RM330 juta.


Perniagaan FVG bermula pada 1994 sementara kenderaan pemegangan pelaburan diperbadankan pada tahun 2013 untuk memacu wawasan pengurusan ke arah mewujudkan kumpulan EMS.


Ketua Pegawai Eksekutif Ekuinas, Syed Yasir Arafat Syed Abd Kadi berkata, selama bertahun-tahun, mereka telah membuat kemajuan yang ketara dalam membina perniagaan.


Kini, FVG mengendalikan tujuh kilang di Malaysia, dua di luar Malaysia dan pengeluar kontrak Tahap 1 dan Tier 2 untuk memimpin jenama Sony, Panasonic, Onkyo, Sony, Dyson dan JVC Kenwood.


“Strategi pelaburan Ekuinas mengenal pasti syarikat-syarikat Malaysia yang kuat dan berpotensi tinggi dengan keinginan untuk berkembang dan berkembang secara serantau.  


“Rekod prestasi kewangan dan keupayaan operasinya, khususnya untuk mengintegrasikan entiti yang berlainan dan merumuskan strateginya, menyokong kedudukan yang kukuh dengan hasil kira-kira RM300.0 juta dan akan menjadi asas untuk pertumbuhan dalam dan luar negara,” katanya dalam  kenyataan media.


Jelasnya, cadangan FVG diperkukuh dengan kemampuan pembuatan syarikat, jejak serantau dan kemampuan menyokong trajektori pertumbuhan.


Kehadiran di Singapura, Indonesia, Vietnam dan Malaysia, memberi kelebihan sebagai hab pembuatan produk elektrik dan elektronik automotif dan pengguna.


Source: SH Bisnes

[featured-video-plus]