28,356 pengundi berdaftar bagi Parlimen Labuan

in Edisi Sabah Sarawak by


LABUAN – Suruhanjaya  Pilihan Raya (SPR) telah merekodkan seramai 28,356 pengundi berdaftar di kerusi Parlimen Labuan dan mereka layak mengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) pada 9 Mei.


Timbalan Pegawai Pengurus Pilihan Raya Labuan Awang Marten Abd Rahman berkata, daripada jumlah itui, 2,309 orang ialah pengundi awal terdiri daripada anggota tentera dan polis, lima orang ialah pengundi pos yang bermastautin di luar negara dan 26,042 pula merupakan pengundi biasa.


Beliau berkata demikian pada Majlis Taklimat PRU14 di Kolej Matrikulasi Labuan di sini hari ini.


Marten berkata pegawai pilihan raya Labuan EC yang mempunyai 44 petugas termasuk anggota polis sudah bersiap siaga bagi menghadapi  pilihan raya dari segi peralatan dan persiapan tempat-tempat mengundi.


“Untuk kawasan Parlimen Labuan, terdapat 17 Pusat Daerah Mengundi (PDM) yang mempunyai 51 saluran untuk pengundi biasa manakala bagi pengundian awal, terdapat dua PDM yang mempunyai empat saluran mengundi,” kata Marten.


Beliau juga berkata ada 17 sekolah yang terlibat dalam proses pengundian dan dua daripadanya ialah Kolej Matrikulasi Labuan dan Kolej Vokasional Labnuan.


Menurut Marten, SPR turut menyediakan kemudahan  bagi pengundi Kurang Upaya (OKU) dan golongan  warga emas termasuk kerusi roda selain petugas khas iaitu Pemandu Arah Pusat Mengundi akan membantu golongan kurang upaya dan warga emas untuk mengundi


Ketua Polis Labuan Superintendan  Muhamad Farid Ahmad berkata seramai 287 anggota polis terlibat semasa PRU14 dan menambah cuti  bagi semua pegawai dan anggota  telah dibekukan bagi memastikan PRU14 berjalan lancar.


Beliau mengingatkan penyokong parti-parti politik agar dapat mematuhi etika pilihan raya dan membantu memastikan keamanan dan ketenteraman semasa pilihan raya berlangsung. – Bernama


Source: SH Edisi Sabah Sarawak

[featured-video-plus]