Pastikan anak manfaatkan Tuisyen Rakyat@KKLW

in Nasional by


KOTA BELUD – Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak meminta ibu bapa sentiasa memastikan anak mereka memanfaatkan sebaik mungkin Tuisyen Rakyat@KKLW agar program itu berjaya mencapai matlamatnya dalam meningkatkan kecemerlangan pendidikan khususnya melibatkan masyarakat luar bandar.


Beliau berkata, program itu perlu dimanfaatkan sebaik mungkin kerana ia adalah antara kemudahan untuk membantu meningkatkan tahap pendidikan kepada golongan pelajar yang kurang berkemampuan.


“Pelaksanaan program ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menentukan agar rakyat di luar bandar juga diberikan kemudahan bagi membolehkan mereka menikmati apa sahaja kemudahan yang ada di kawasan-kawasan bandar,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika merasmikan program Tuisyen Rakyat@KKLW Peringkat Parlimen Kota Belud di Sekolah Menengah Kebangsaan Pekan 2 di sini, hari ini.


Sementara itu, Pengerusi Yayasan Pelajaran Mara (YPM), Datuk Zahida Zarik Khan berkata, program itu dilaksanakan menerusi konsep tanggungjawab sosial korporat (CSR) oleh semua agensi di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW).


“Pada tahun lepas kira-kira 28,000 pelajar telah mendapat faedah Tuisyen Rakyat@KKLW melalui 600 pusat tuisyen di seluruh negara, manakala untuk 2018, jumlah pusat tuisyen dijangkakan sebanyak 559 pusat dengan sasaran 30,000 pelajar akan mendapat faedah,” kata Zahida.


Teks ucapan beliau disampaikan Timbalan Pengerusi YPM, Maslina Aloh.


Zahida berkata, program Tuisyen Rakyat@KKLW di kawasan Parlimen Kota Belud melibatkan 100 pelajar dari SMK Pekan 1 dan SMK Pekan 2.


“Oleh itu ibu bapa perlu bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan kerana prihatin untuk membangunkan dan memberi peluang kepada keluarga yang kurang berkemampuan untuk menghantar anak-anak ke pusat tuisyen,” katanya. – Bernama


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]