Legasi turun termurun jenama mewah

in Bisnes by


SALVATORE Ferragamo SpA, yang diasaskan pada tahun 1927, adalah syarikat induk Kumpulan Ferragamo, salah satu pemain utama dalam industri barangan mewah.


Ia menumpukan pada penciptaan, pembuatan dan penjualan kasut, barangan kulit, pakaian, produk sutera, aksesori lain dan minyak wangi untuk lelaki dan wanita yang kesemuanya dihasilkan di Itali.


Reka bentuk eksklusif yang selalu membezakan produk dari Kumpulan ini adalah daripada penggabungan gaya, kreativiti dan inovasi yang berkualiti serta ketukangan khas barang dari buatan Itali.


Produk Salvatore Ferragamo telah dihasilkan sejak tahun 1960-an. Kumpulan ini juga semakin memperluaskan operasi dan mengedarkan minyak wangi di bawah jenama “Salvatore Ferragamo” dan “Emanuel Ungaro”, melalui anak syarikatnya, Ferragamo Parfums.


Kumpulan Ferragamo hadir di Itali dan di seluruh dunia melalui syarikat-syarikatnya yang membolehkan ia meliputi pasaran sekitar Eropah, Amerika dan Asia. Ia mempunyai premis lebih dari 90 negara di seluruh dunia.


Setelah kematian Salvatore pada tahun 1960, isterinya, Wanda mengambilalih dan menjalankan perniagaan serta memperluas produk, termasuk kacamata, minyak wangi, ikat pinggang, selendang, beg, jam tangan, dan pakaian yang sesuai untuk dipakai.


Ketika hayat Salvatore, beliau bekerja dengan bintang filem dan selebriti sejak zaman purba di Hollywood.


Pelanggannya termasuk Audrey Hepburn, Sophia Loren dan Greta Garbo, serta Andy Warhol, Grace Mugabe dan Diana, Puteri Wales.


Syarikat itu kemudiannya memperluaskan operasi dengan membuat beg tangan terkenal Margaret Thatcher dan untuk Raja Jigme Khesar Namgyal Wangchuck semasa penobatan baginda pada 6 November 2008 di Thimpu, Bhutan.


Siapa waris syarikat


Syarikat itu kini dimiliki oleh keluarga Ferragamo,ia termasuk isteri Salvatore, Wanda, lima anak, 23 cucu dan sanak saudara lainnya. Terdapat peraturan bahawa hanya 3 ahli keluarga yang boleh bekerja di syarikat itu, yang menyebabkan persaingan sengit.


Untuk memudahkan ketegangan ini, pada bulan September 2006, keluarga ini mengumumkan rancangan untuk mengapungkan 48 peratus syarikat di pasaran saham, dan sejak Oktober 2006 Michele Norsa telah berkhidmat sebagai pengarah dan pengarah am.


Walau bagaimanapun, sehingga Januari 2008, pelan ini ditangguhkan di tengah-tengah kemerosotan dalam pasaran kewangan. Jika penyenaraian di pasaran saham diteruskan, dana itu akan ditujukan terutamanya ke arah membina kedudukannya di China.


Syarikat itu mengadakan pameran ulang tahun ke-80 di Shanghai. Pada tahun 2011 syarikat itu disenaraikan di bursa saham. Untuk tahun fiskal 2016, Salvatore Ferragamo melaporkan pendapatan konsolidasi awal sebanyak 1,438 juta euro.


Pada 2 Ogos 2016, Eraldo Poletto telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan baru. Pada 8 Mac 2017 hubungan dengan Ketua Pegawai Eksekutif Eraldo Poletto, memberikan kuasa pengurusan interim kepada Pengerusi Ferruccio Ferragamo.


Bagaimanapun, Eraldo Poletto telah mengambil keputusan untuk melepaskan jawatannya pada 8 Mac lalu.


Perihal Ferruccio Ferragamo


Ferruccio Ferragamo adalah Pengerusi Salvatore Ferragamo S.p.A sejak 2006 dan dia adalah anak sulung, kepada Salvatore dan Wanda Ferragamo.


Beliau mempunyai pengalaman profesional dalam syarikat keluarga di mana dia mula bekerja pada tahun 1963, dan selepas itu berpindah ke pembiayaan dan jabatan pentadbiran.


Pada tahun 1970, Ferragamo menjadi Pengurus Besar Syarikat dan pada tahun 1984 beliau dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, peranan yang ditinggalkannya pada tahun 2006 apabila keluarga memutuskan untuk melantik seorang pengurus daripada luar.


Pada tahun 2006 beliau dilantik sebagai Pengerusi Salvatore Ferragamo Italia S.p.A. Sejak tahun 1996 beliau telah menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Ferragamo Finanziaria S.p.A, syarikat induk mengawal Salvatore Ferragamo S.p.A., dan bermula dari tahun 2016 ia juga memegang jawatan Pengerusi.


Pada masa ini, antara jawatan lain yang dipegang Ferragamo ialah Pengerusi Polimoda, ahli Lembaga Pengarah Florence Center untuk Fesyen Itali dan ahli Kehormat Majlis Mesyuarat Confindustria, persekutuan syarikat-syarikat Itali. Pada masa lalu Ferragamo telah berkhidmat sebagai ahli Lembaga Pengarah Fondiaria Assicurazioni S.p.A., Marzotto S.p.A, Pitti Immagine s.r.l dan Cassa di Risparmio di Firenze.


Beliau telah menerima pelbagai anugerah dan pengiktirafan untuk aktiviti yang dilakukan dengan memimpin syarikat keluarga ini. Antaranya, Anugerah Fesyen MF pada tahun 1999, Ahli Perniagaan Tahun 2004, Anugerah Seni dan Teknologi pada tahun 2006 dan “Seal” Universiti bagi Orang Asing Perugia untuk Kecemerlangan Bahasa Itali Budaya pada tahun 2014.


Bapa kepada enam anak itu, amat menyukai bidang muzik dan piano khususnya, dan dia turut minat dalam memburu, bermain ski, bola sepak dan sukan secara umum. Beliau juga mengumpul ukiran sejarah mengenai subjek wain dan yang sewaktu dengannya.


Di samping menjadi Pengerusi Kumpulan Salvatore Ferragamo, Ferragamo juga menguruskan Borro, kilang wain dan rumah ladang yang terletak di pedalaman Arezzo, di mana dia menghabiskan banyak masa luangnya.


Reka bentuk kasut yang selesa


Sepanjang sejarahnya, syarikat itu terkenal dengan reka bentuk yang inovatif dan penggunaan bahan. Kebijaksanaan semacam itu kembali kepada masa Salvatore di California, ketika dia mempelajari anatomi untuk membuat kasut yang lebih selesa.


Inovasi yang menarik termasuk tumit baji, tunggal yang berbentuk cangkuk, kasut tumit, kasut logam dan kasut yang ‘tidak dapat dilihat’, kasut emas 18 karat, kasut sarung kaki, tumit patung, dan kasut gerbang kasut yang dibuat untuk Maharani Cooch Behar pada tahun 1938.


Tumit stiletto bertetulang logam dibuat dan terkenal kerana dipakai oleh Marilyn Monroe. Syarikat ini juga dikenali sebagai hiasan ‘Gancini’, pam balet paten ‘Vara’, beg Salvatore dan penggunaan selubung. Ia juga membuat kacamata dan jam tangan dengan kerjasama Marchonand Timex Group.


Source: SH Bisnes

[featured-video-plus]