Alibaba terus kini berada di puncak

in Bisnes by


TARIKAN pelabur terhadap Alibaba Group Holding Ltd (Alibaba) berkemungkinan menurun berikutan margin keuntungannya yang kecil.


Namun, salah satu pendokong awal syarikat ini mengatakan, e-Dagang itu kini telah berada jauh di puncak.


Pengasas merangkap Ketua Pegawai Pelaburan Janchor Partners Ltd (Janchor), John Ho berkata, sebagai sebuah syarikat yang memegang dana saham AS$4 bilion (AS$1= RM3.9060) pada 2012, Alibaba terus berkembang dalam aspek nilai dan tidak mustahil gergasi yang berpangkalan di Hangzhou, China ini akan menjadi syarikat trilion dolar dalam masa kurang dari satu dekad.


“Walaupun syarikat ini kini bernilai AS$450 bilion, ia berani memanfaatkan potensi dengan menggunakan harta karun pengguna dan data pengguna untuk mengubah industri runcit kepada AS$5 trilion di China,” katanya.


Katanya, dasar asasnya ialah Alibaba telah dikenali oleh ramai pengguna dan pengguna tahu banyak tentang mereka.


“Alibaba mempunyai akses kepada data pengguna yang dikumpulkan di seluruh platformnya dengan merangkumi belanja, penghantaran makanan, penyewaan basikal dan video, Ini semuanya dikaitkan dengan penyedia pembayaran mudah alih Alipay. Justeru, dengan asas ini, potensi Alibaba mengubah perkhidmatan pengguna sangat besar,” katanya seperti yang dilaporkan South China Morning Post.


Sementara itu, menurut data yang dikumpulkan Bloomberg, pada masa ini pelaburan akan menyeret margin untuk menyediakan sumber pendapatan baharu. Alibaba masih menawarkan 48 penilaian membeli.


Dalam pada itu, Janchor yang berpangkalan di Hong Kong turut mengambil bahagian dalam penjualan saham pilihan Alibaba 2012, telah mengeluarkan laporan baharu menerusi perunding Oliver Wyman.


Oliver Wyman telah meneroka bagaimana gergasi e-Dagang itu dan saingannya, Tencent Holdings Ltd (Tencent), mengukir landskap beli-belah runcit.


“Mereka melakukan ini melalui perkongsian dengan gergasi runcit sedia ada seperti Walmart Inc dan Yonghui Superstores Co, selain menerusi ciptaan hibrid mereka yang baharu.


“Kunci kejayaan Alibaba ialah ia tahu banyak tentang setiap pembeli menerusi data yang dikumpulkan syarikat menerusi pelbagai platform sekali gus dapat meramalkan dan memperibadikan pengguna yang ingin dibeli dengan memicu penggunaan lebih banyak.


“Sebagai contoh, pengguna mungkin menonton drama Korea di platform video Alibaba Youku Tudou, tetapi tidak membeli kosmetik Korea di portal membeli-belahnya. Mengetahui kepentingan pengguna ini dalam budaya Korea, Alibaba boleh menonjolkan produk ini melalui pemasarannya dan baucar yang menjadi sasaran,” katanya.


Dalam pada itu, Oliver Wyman memberitahu, Alibaba dan Tencent akan saling membantu meningkatkan pendapatan tambahan menerusi aplikasi yang lebih baik, integrasi inventori dan sokongan penghantaran.


“Kedua-dua syarikat mempunyai banyak maklumat tentang pengguna yang boleh mengalihkan trafik dalam talian,” katanya.


Source: SH Bisnes

[featured-video-plus]