Padah gagal patuhi peraturan

in Edisi by


TANJUNG MALIM – Majlis Daerah Tanjung Malim (MDTM) mengeluarkan lima notis kepada peniaga bazar Ramadan di kawasan seliaannya selepas didapati melanggar peraturan ditetapkan.


Yang Dipertuanya, Faizal Nizam Md Nor berkata, peniaga yang dikenakan notis itu adalah di bazar Ramadan Slim River dan Behrang Stesen hasil pemeriksaan anggota penguatkuasanya.


Katanya, peniaga yang diberikan notis ini didapati ada sebahagian pekerjanya tidak mengambil suntikan selain tidak memakai apron dan topi ketika meniaga.


“Kegagalan peniaga ini mematuhi peraturan yang kita tetapkan menyebabkan kami mengeluarkan notis amaran kepada lima orang peniaga bazar Ramadan di bawah seliaan kami.


“Jika mereka ini gagal mematuhi arahan selepas beberapa kali notis amaran dikeluarkan, tindakan tegas akan diambil,” katanya kepada Sinar Harian kempen pengurangan penggunaan bekas polisterin dan beg plastik inisiatif pembangunan kejiranan hijau MDTM 2018 di Bazar Ramadan Tanjung Malim, semalam.


Dalam pada itu, Faizal Nizam turut mengingatkan  peniaga bazar Ramadan tidak menggunakan dawai kokot pada bungkusan makanan yang bimbang beri kesan buruk kepada pengguna.


“Setakat ini,  pihak kami amat berpuas hati dengan kerjasama dalam kalangan peniaga bazar Ramadan dalam seliaan MDTM yang tidak menggunakan dawai kokot pada bungkusan makanan yang dijual kepada pelanggan.


“Sekiranya ada peniaga yang masih menggunakan dawai kokot pada bungkusan makanan, orang ramai boleh maklum pada kami untuk diambil tindakan,” katanya.


Source: SH Edisi

[featured-video-plus]