Projek Panel Solar: SPRM nafi tak ambil tindakan

in Nasional by


SHAH ALAM –  Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menangkis dakwaan media mengatakan agensi itu tidak mengambil sebarang tindakan terhadap projek membekal dan memasang panel tenaga solar kepada 369 buah sekolah di Sarawak melibatkan kos sebanyak RM1.25 bilion.


Dalam satu kenyataan, SPRM berkata, pihaknya mengambil tindakan proaktif dengan menjalankan siasatan awal terhadap isu tersebut pada awal April 2018 iaitu sebelum PRU14 setelah menerima maklumat daripada orang awam.


“Pada masa sama, SPRM juga telah mengambil dokumen-dokumen berkaitan dari Kementerian Pendidikan mengikut lunas undang-undang yang telah ditetapkan mengikut Akta SPRM 2009.


“SPRM akan meneliti dokumen-dokumen yang telah diambil berkenaan sama ada ia berunsur rasuah atau sebaliknya dan orang ramai diminta agar bersabar sehingga pihaknya selesai menjalankan siasatan terhadap isu tersebut.


Semalam, Sarawak Report melaporkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak didakwa meluluskan projek tanpa tender terbuka pemasangan bekalan tenaga solar di 369 sekolah di pedalaman Sarawak bernilai RM1.25 bilion pada Januari lepas.


Projek itu dianugerahkan kepada syarikat sewa kereta di Bintulu dan mendakwa Najib melanggar prosedur biasa Kementerian Pendidikan.


Sementara itu, Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik akan mengumumkan keputusan yang telah diambil berhubung isu penyelewengan pemberian kontrak perbekalan tenaga solar sekolah-sekolah di Sarawak, tengah hari ini.


Katanya, keputusan itu telah diambil kelmarin selepas menjalankan siasatan terperinci sejak minggu lepas.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]