Qhaliq kisah pengorbanan anggota bomba

in Hiburan by

Qhaliq kisah pengorbanan anggota bomba


SETELAH berundur demi memberi laluan kepada filem Dukun, rezeki Qhaliq kerana filem ini mendapat tayangan pada musim raya. Filem arahan Rosli Mohd Taib ini ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula pada raya pertama nanti.


Dengan menggunakan tagline filem Bomba pertama Malaysia yang genre aksi, cinta, persahabatan dan kekeluargaan, filem terbitan Ohhsem Network Sdn. Bhd. ini sedikit sebanyak dapat menarik ramai penonton ke pawagam.


Filem dengan kerjasama Ahmad Idham Film Academy ini menampilkan Hairul Azreen sebagai Qhaliq yang bercita-cita untuk menjadi seorang anggota Bomba walaupun impiannya itu ditentang oleh keluarga.


Filem ini turut dibarisi oleh Aliff Yasraff, Nur Risteena Munim, Ahmad Idham, Syainie Aida dan ramai lagi.


Sejak kecil, Qhaliq memasang impian untuk menjadi anggota bomba. Apabila semakin dewasa, dia akhirnya berjaya menyertai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, dan menjalankan misi-misi berbahaya termasuk menyelamatkan seorang wanita yang cuba membunuh diri.


Ketika insiden itu, dia bertemu dengan Qhalisya dan kedua-dua mereka mula menjalin hubungan.


Dalam satu temu bual, Hairul memberitahu filem Qhaliq banyak memaparkan kebanyakan aktiviti yang biasanya dilakukan oleh anggota bomba. Antaranya Qhaliq terpaksa berdepan dengan operasi menyelamat mangsa yang tersepit dalam kereta akibat kemalangan.


“Dari situ kita dapat lihat pelbagai aset-aset yang dimiliki JBPM berserta teknik yang dilakukan untuk menyelamatkan mangsa,” katanya.


Selaku hero filem ini, Hairul perlu melalui segala aktiviti latihan seperti anggota bomba sebenar termasuklah bermain dengan api dan berdepan situasi bahaya lain.


Akui Hairul, filem ini antara filem yang mencabar dirinya dan banyak perkara baharu yang dipelajari setelah menyertai pelbagai latihan tersebut.


Filem ini merupakan sebuah filem ringan yang sesuai untuk tontonan seisi keluarga.


Source: SH Hiburan 1

[featured-video-plus]