Harang barang murah tak mustahil

in Nasional by


KUALA LUMPUR – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menegaskan penjualan barangan harian dengan harga yang lebih murah adalah tidak mustahil.


Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, walaupun tiada penurunan harga di pasaran utama setakat ini, PPIM telah berjaya membuktikan ia boleh dilakukan.


“Ini adalah berdasarkan pengalaman kami di PPIM yang telah lebih dua bulan membantu mempromosikan peniaga menjual barangan harian dengan lebih murah ,” katanya, di sini hari ini.


Katanya, PPIM melalui program Jualan Harapan Rakyat dengan kerjasama Halmim dan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia cawangan Putrajaya telah mempromosikan jualan barangan harian dengan harga jauh lebih murah.


“Harga barangan di Jualan Harapan Rakyat kami adalah jauh lebih murah, hampir separuh daripada harga jualan biasa. Sebagai contoh ikan kembung yang dijual antara RM10 hingga RM9 sekilogram dijual dengan harga RM5 sekilogram sahaja.


‚ÄúSelain itu, harga ayam yang kini mencecah hampir RM7 sekilogram dijual dengan harga RM5.99 sekilogram,” katanya


Nadzim berkata, pihaknya sentiasa mengalu-alukan semua pihak untuk menyertai program tersebut.


“Kami juga sedia berkongsi pengalaman dengan pihak Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani untuk memperluaskan lagi program tersebut,” katanya.


Nadzim berkata demikian mengulas kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub bahawa harga barangan keperluan asas turun selepas cukai barang dan perkhidmatan (GST) diturunkan kepada sifar peratus.


Pada 15 Jun lalu, Salahuddin berkata barang keperluan asas seperti ayam, sayuran dan daging lembu turun antara 30 hingga 50 peratus sejak Pakatan Harapan mengambil alih kerajaan.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]