Jack Ma kagum dengan pengetahuan teknologi Mahathir

in Nasional by


PUTRAJAYA – Pengasas dan pengerusi eksekutif Alibaba Group, Jack Ma mengadakan pertemuan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini, terkejut dengan pengetahuan Perdana  Menteri tentang teknologi.


“Saya terperanjat dengan pengetahuan beliau tentang teknologi,” kata Ma kepada Bernama selepas pertemuan itu yang berlangsung di Pejabat Perdana Menteri di sini.


Menurut beliau, pada pertemuan selama sejam bermula pada kira-kira 9 pagi itu, mereka berkongsi banyak idea dan berbincang tentang cara untuk membebaskan lebih banyak rakyat Malaysia daripada belenggu kemiskinan serta memberi bantuan kepada lebih banyak golongan muda dan perniagaan  kecil.


“Pertemuan ini sungguh bermanfaat,” kata Ma, yang berada di ibu negara untuk merasmikan sebuah pejabat Alibaba di Bangsar South, Kuala Lumpur, lewat hari ini.


Ma berkunjung ke Kuala Lumpur tahun lepas untuk melancarkan Zon Perdagangan Bebas  Digital (DFTZ) pertama dunia yang ditubuhkan bagi merangsang pertumbuhan e-dagang melalui penyediaan platform serba canggih bagi syarikat dan perusahaan kecil dan sederhana (SME) untuk menjalankan perniagaan dan perkhidmatan masing-masing.


Ma dilaporkan turut mengadakan pertemuan dengan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng pada majlis jamuan tidak rasmi malam tadi.


Laporan media menyebut bahawa Ma sebenarnya berhasrat mengadakan pertemuan dengan Dr Mahathir awal bulan ini, tetapi terpaksa ditangguhkan kerana Dr Mahathir mahu memberi fokus terhadap urusan menyusun kerajaan Pakatan Harapan (Harapan) yang baru ditubuhkan.


Kerajaan BN yang mentadbir negara sebelum ini, melantik Ma sebagai penasihat ekonomi digital kerajaan.


Pertemuan Ma dan Dr Mahathir diadakan ketika kerajaan Harapan berikrar untuk mengkaji semula beberapa projek yang diperkenalkan kerajaan BN sebelum ini dengan sokongan Beijing kerana kerajaan baharu lebih berminat mengadakan kerjasama ekonomi dengan Jepun.


Bagaimanapun, Perdana Menteri dilaporkan berkata, projek DFTZ akan diteruskan. – Bernama


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]