Ismail Kassim keluar Umno

in Nasional by


KUALA LUMPUR – Adun Tambun Tulang, Datuk Ismail Kassim mengumumkan keluar Umno kerana hilang keyakinan kepada pucuk pimpinan parti.


Memetik laporan Berita Harian Online, Ismail yang juga adik kepada Pengerusi Perhubungan Barisan Nasional (BN) Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, beliau yang akan menjadi calon Bebas membayangkan untuk menyertai Parti Bersatu dalam masa terdekat.


“Secara rasminya saya sudah keluar Umno dan BN untuk menjadi wakil rakyat Bebas dalam negeri ini.


“Keputusan ini dibuat atas beberapa faktor dan antaranya ialah saya sudah hilang keyakinan kepada pucuk kepemimpinan parti,” katanya malam tadi.


Ismail berkata, keputusan keluar parti itu mula difikirkan sejak tahun 2008 iaitu pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12).


“Saya perlu memikirkan apa yang terbaik untuk rakyat dan perlu untuk menjalinkan hubungan dengan Kerajaan Pusat terutama Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat, maka saya perlu seiringan dengan Kerajaan Pusat,” katanya.


Ismail berkata keputusan itu dibuat tanpa pengetahuan abangnya.


“Saya bukan ‘puppet’ (boneka) dan dia (Shahidan) nak tahu pasal apa?


“Melalui pengumuman ini secara tidak langsung beliau (Shahidan) akan tahu. Saya nak buktikan bahawa soal adik beradik tak timbul dalam politik. Saya berharap dengan keputusan ini semua pihak dapat menerima dengan lapang dada,” katanya.


Ismail menyertai Umno sejak 30 tahun lalu ketika berusia 28 tahun dan pernah menjadi Ketua Pemuda Umno Perlis, Ketua Pemuda Umno Bahagian Arau dan Timbalan Ketua Umno Bahagian Arau.


Pada PRU-14, Ismail mengekalkan kemenangan BN di DUN Tambun Tulang dan namanya antara yang dicalonkan untuk menjadi Menteri Besar Perlis oleh abangnya sebelum Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail melantik Adun Bintong, Datuk Seri Azlan Man sebagai menteri besar.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]