MB Selangor minta ‘petua’ daripada Tun Mahathir

in Nasional by


PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menerima kunjungan hormat daripada Menteri Besar Selangor baharu Amirudin Shari di pejabatnya di Perdana Putra, di sini.


Amirudin yang memulakan tugas secara rasmi sebagai Menteri Besar Selangor hari ini, tiba kira-kira 2.30 petang sebelum mengadakan pertemuan 40 minit dengan Dr Mahathir bagi mendapatkan nasihat berhubung pentadbiran negeri.


Amirudin berkata, Dr Mahathir mengucapkan tahniah kepadanya serta memberi nasihat berhubung pengurusan dan pentadbiran negeri Selangor.


“Beliau (Dr Mahathir) turut memberi pandangan mengenai fungsi kerajaan negeri untuk membantu perkembangan dan pembangunan negara semua kaum khususnya Bumiputera di negara kita.


“Beberapa aspek pengurusan seperti memastikan rakyat diperkasakan dan dibantu dan bukannya dimanjakan dengan subsidi,” katanya.


Amirudin menyifatkan nasihat dan pesanan daripada perdana menteri itu sangat berguna dan penting kepadanya selaku pentadbir baharu kerajaan negeri Selangor.


Amirudin, 38, semalam mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor di hadapan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Alam Shah, Klang.


Beliau menggantikan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang dilantik menjadi Menteri Hal Ehwal Ekonomi dalam kerajaan Persekutuan pimpinan Dr Mahathir pada 21 Mei lepas.


Ditanya sama ada pertikaian jawatan mengganggu tugasnya, Amirudin berkata : “Insya ALLAH, saya amat fokus pada hari pertama saya terhadap fungsi dan tugas.


“Kita percaya kepada semangat berpasukan dan mendapat sokongan padu daripada semua pihak. Ini semua adalah resepi kecemerlangan yang akan diteruskan.” – Bernama


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]