Najib tidak menyalahkan lembaga 1MDB untuk skandal

in Nasional by


SHAH ALAM – Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menafikan menyalahkan lembaga 1MDB atas ketirisan dana pelaburan itu.


Beliau menjelaskan mana-mana lembaga mempunyai kewajipan untuk bertindak demi kepentingan terbaik dan oleh itu, lembaga 1MDB mempunyai tugas dan tanggungjawab untuk memberi nasihat kepadanya mengenai pelaksanaan dana pelaburan.


Kenyataan itu diobuat ketika wawancara bersama agensi berita Reuters ketika beliau bercuti ke Langkawi baru-baru ini.


Jurucakap bekas perdana menteri itu berkata, Najib akan membuat penjelasan lanjut mengenai perkara itu pada masa yang sesuai.


Najib sebelum ini dilaporkan berkata, beliau tidak sepatutnya dipersalahkan kerana skandal 1MDB yang melibatkan berbilion dolar dan mengisytiharkan beliau tidak tahu apa-apa tentang wang daripada dana yang muncul dalam akaun peribadinya.


[ARTIKEL BERKAITAN: Najib jawab sumber beg tangan mewah, duit, barang kemas]


Bercakap kepada Reuters dalam temu bual pertama beliau sejak kekalahan 9 Mei, Najib dilaporkan berkata, penasihatnya dan pihak pengurusan dan lembaga 1MDB telah memalsukan dakwaan penggelapan dana rahsia daripadanya.


Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memberitahu Reuters pada hari Selasa (19 Jun) bahawa pihak berkuasa mempunyai “kes yang hampir sempurna” terhadap Najib atas tuduhan penggelapan, penyelewengan dan rasuah yang dikaitkan dengan 1MDB.


Najib bagaimanapun konsisten menafikan sebarang salah laku dalam 1MDB. Beliau berkata AS$681 juta (RM2.72 bilion) dipindahkan ke akaun bank peribadinya adalah derma dari Arab Saudi dan bukan kerana tindakan undang-undang AS telah mendakwa dana yang disalahgunakan dari 1MDB.


Source: SH Nasional

[featured-video-plus]