Beraya dalam suka dan duka

in Global by


Coz Bazar, Bangladesh. Ketika umat Islam di seluruh dunia meraikan Aidilfitri bagi pelarian Rohingya di kem-kem Bangladesh, ini adalah Eid-al-Fitr pertama yang mereka habiskan di khemah-khemah yang sempit, lapor agensi berita AFP.


Rahim Uddin, 35, berkata, cuti kali ini adalah berbeza tahun ini. “Tetapi Alhamdulilah, sekurang-kurangnya kita mempunyai tempat yang aman untuk bertahan dan beraya. Kita boleh pergi ke masjid tanpa gangguan,” katanya di kem Kutupalong yang luas di daerah Cox’s Bazar.


Masjid-kubu berkhemah penuh pada hari Sabtu pagi. Jemaah pelarian berdoa untuk keselamatan dari banjir kilat dan tanah runtuh yang dicetuskan hujan monsun.


“Saya menjual beberapa barangan di pasaran tempatan untuk beli pakaian anak saya yang baharu. Dia sangat gembira,” kata pelarian Manu Mia. Banyak isi rumah menyediakan makanan pencuci mulut tradisional untuk kanak-kanak.


Gul Meher, 80 membuat vermiselli bernama ‘semai’ untuk anaknya dan empat cucu. “Saya berasa sangat gembira, walaupun kami berjaya memasak sangat sedikit, hanya untuk cucu-cucu saya,” katanya.


Sekitar 700,000 Rohingya tiba di Bangladesh kerana melarikan diri dari keganasan tentera Myanmar.


Source: SH Global

[featured-video-plus]