Uber berjuang kekalkan lesen

in Bisnes by


UBER dilaporkan ke mahkamah pada Isnin untuk membatalkan keputusan pelucutan lesennya di London selepas diperintah tidak layak menjalankan perkhidmatan teksi di pasaran Eropah.


Pengangkut Pengangkutan untuk London (TfL) mengejutkan firma Silicon Valley pada September lalu dengan menolak memperbaharui lesennya, berikutan kegagalan syarikat itu untuk melaporkan kesalahan jenayah yang serius dan pemeriksaan latar belakang pemandu.


Uber, yang penyokongnya termasuk Goldman Sachs dan BlackRock yang bernilai lebih dari $70 bilion, telah menghadapi protes, larangan dan sekatan di seluruh dunia kerana ia mencabar pengendali tradisional dan menyerang beberapa kesatuan.


Di London, firma itu telah membuat beberapa perubahan kepada model perniagaannya sejak kehilangan lesennya, termasuk pengenalan 24/7 sokongan telefon dan laporan proaktif mengenai insiden serius kepada polis di bandar itu.


Ia juga telah mengubah pengurusan kanannya dan meminta maaf atas kesilapan.


Menurut Pengurus Besarnya, Tom Elvidge, pihaknya akan meningkatkan perkhidmatan Uber untuk bergerak lebih maju kehadapan.


Rayuan itu akan didengar di Mahkamah Majistret Westminster selama tiga hari dan saksi juga akan menyertakan Pengerusi Uber UK Laurel Powers-Freeling, Ketua Bandar Raya UK Fred Jones dan Pengarah Interim Licensing TfL Helen Chapman.


Selepas permohonannya untuk lesen lima tahun ditolak tahun lalu oleh TfL, syarikat itu kini memohon 18 bulan untuk membuktikan kepada pihak berkuasa bahawa ia telah diperbaharui.


Hakim Emma Arbuthnot  mengambil masa beberapa minggu sebelum membuat keputusannya, yang kemungkinan akan menjadi rayuan selanjutnya oleh pihak yang kalah, yang bermaksud proses keseluruhan hukum dapat bertahun-tahun.


Dalam pada itu, Uber boleh terus beroperasi di bandar.


Sejak keputusan TfL pada September, firma itu juga telah dilucutkan lesennya oleh bandar pantai selatan Brighton, dalam keputusan yang menarik, dan bandar utara York.


Walau bagaimanapun, ia mendapat lesen baru di Sheffield, Cambridge, Nottingham dan Leicester.


Source: SH Bisnes

[featured-video-plus]