Aizat Amdan buat lagu untuk Tun M

in Hiburan by
Aizat Amdan

Aizat Amdan buat lagu untuk Tun M


TUJUH tahun tersimpan, akhirnya Aizat Amdan berpeluang untuk muncul dengan single terbaharunya berjudul Harapan Jadi Nyata.


Menarik tentang single ini, bait-bait lirik lagu yang ditulis Aizat pada tahun 2011 ini, seakan-akan dapat membaca apa yang bakal terjadi pada perjalanan politik Tun M pada tahun 2018.


Single yang berkonsepkan pop balada ini mengambil ilham daripada falsafah kepimpinan dan perjuangan Tun M.


Dalam menjelaskan inspirasi di sebalik lagu ini, anak muda ini berkata, idea tercetus daripada bapanya dan sebagai tanda hormat kepada Bapa Pemodenan Malaysia itu.


“Sejujurnya inspirasi lagu ini datang daripada ayah saya yang ingin menzahirkan perasaan hormat dan kagumnya kepada Tun M yang juga merupakan pemimpin idolanya.


“Lagu ini hanya untuk memberi penghormatan kepadanya setelah berjasa pada Malaysia begitu lama. Saya tidak sangka pula dia akan naik sebagai Perdana Menteri untuk kali kedua.


“Sayangnya, ayah saya sekarang diserang penyakit strok. Saya pasti dia gembira dengan keadaan Tun sekarang. Kalau bukan sebab sakit, mungkin sekarang ayah saya pun turut aktif menyokong kepimpinan Tun,” ujar Aizat.


Ditanya matlamat sebenar di sebalik pelancaran lagu ini, Aizat berkata;


“Sebenarnya kami tak merancang pun nak keluarkan lagu berunsur patriotik. Tapi selepas dapat kerajaan baharu pada 10 Mei yang lalu, keadaan dan suasana negara macam berubah. Like a breath of fresh air untuk Malaysia.


“Jadi saya fikir sangat sesuai untuk single yang pernah saya tulis ini sebagai tribute to this historic moment yang boleh kita ingat selama-lamanya,” katanya lagi.


Single yang berkonsepkan pop balada ini merupakan ciptaan sepenuhnya Aizat dan dirakam di Emil Berliner Studio, Berlin, Jerman.


Anas Amdan yang juga penerbit rakaman Harapan Jadi Nyata turut memberitahu, single ini bukan sahaja sebagai tanda penghormatan buat negarawan ulung ini tetapi juga merupakan hadiah buat Tun M yang bakal meraikan ulang tahunnya yang ke-93 pada 10 Julai nanti.


Harapan Jadi Nyata kini boleh didapati di semua pelantar digital. Muzik video juga sudah boleh ditonton di YouTube Vlog Aizat.


Source: SH Hiburan 1

[featured-video-plus]