Jangan lengah turun harga barang

in Edisi Melaka Negeri Sembilan by


SEREMBAN – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Negeri Sembilan terima 174 aduan dan pertanyaan babit peratus cukai barang dan perkhidmatan (GST) sifar yang dilaksanakan bermula 1 Jun lalu.


Pengarahnya, Ain Arjuna Aziz Zaman berkata, sebanyak 1,197 premis diperiksa dan 26,569 barangan disemak selepas menerima aduan membabitkan harga barangan di kedai runcit.


“Kita dapat maklumat dari pengguna ada peniaga dah potong GST di atas resit mereka tetapi harga jualan masih sama sebelum GST. Ada juga premis yang tidak kenakan GST sebelum ini tetapi selepas sifar GST mereka letak harga berbeza.


“Oleh itu, kita buat pemeriksaan berterusan untuk memastikan peniaga tidak ambil kesempatan naikkan harga,” katanya kepada Sinar Harian di sini.


Menurutnya, sebanyak lima notis mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 dikeluarkan kepada peniaga disyaki cuba ambil untung berlebihan.


Jelasnya, mereka diberi masa lima hari untuk beri penjelasan.


Beliau berkata, sebanyak 10 notis mengikut Seksyen 53A akta sama turut dikeluarkan kepada peniaga yang tidak mengemukakan dokumen sebelum ini.


“Saya nak ingatkan peniaga supaya tidak melengahkan penurunan harga barangan dengan nyatakan di dalam tanda harga kerana GST telah pun dimansuhkan kerajaan dan tempohnya akan berakhir pada Sabtu ini.


“Kepada pengguna yang ingin buat aduan, saya harap mereka dapat nyatakan secara lengkap maklumat aduan supaya mudah dilakukan KPDNKK,” katanya.


Source: SH Edisi Melaka NS

[featured-video-plus]